'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

70% πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης!

Από 1ης Ιανουαρίου, εξισώνεται με αυτό της κίνησης

Σχεδόν τα διπλά χρήματα απ’ ότι τώρα, θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου για να ζεσταθούμε, καθώς η Κυβέρνηση, υπό την πίεση της Τρόικας, θα εξισώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!Έτσι, ενώ σήμερα για να βάλει κανείς πετρέλαιο στα Γιάννινα πληρώνει περίπου από 68 έως 74 λεπτά το λίτρο (σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Οικονομικών), από την εξίσωση των φόρων και μετά θα πληρώνει το λίτρο περίπου 45 λεπτά παραπάνω! «Σίγουρα, αν επέλθει η εξίσωση, το πετρέλαιο θα γίνει πιο ακριβό, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ τους καταναλωτές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΑΝ
Τις τελευταίες ημέρες παίχτηκε ένα σίριαλ με φόντο την εξίσωση των δυο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Αρχικά, η Κυβέρνηση είχε πει, ότι οι δυο ΕΦΚ θα εξισωθούν τον Οκτώβριο του 2011. Υπό την πίεση όμως του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητούν άμεσα μέτρα, για να πιάσει η χώρα μας τους όρους του Μνημονίου (ώστε να εξασφαλιστεί η τρίτη δόση του δανείου), πείσθηκε να επιβάλλει και αυτό το μέτρο άμεσα, σε βάρος φυσικά των καταναλωτών!..

Η ΑΝΑΛΥΣΗ
Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναλύεται ως εξής: αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο. Εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του κίνησης σημαίνει αυτόματα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο! Προβλέπεται, όμως, μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.Προκειμένου η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών να μη φτάσει στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο, αλλά να περιορισθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει αποφασιστεί ταυτόχρονη, μικρή μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 5%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών θα ανέλθει στα 0,45 ευρώ το λίτρο.

ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

Μέχρι στιγμής στο Νομό Ιωαννίνων η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Ειδικά την τελευταία εβδομάδα η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, για να φουλάρει και κάθε φορά το κάνει, βάζει τόσο, όσο πρέπει.Δεν κάνει πια σπατάλες» σημειώνει ο Παντελής Κολόκας.Όσον αφορά τις πληρωμές, αυτές γίνονται με το ζόρι. «Το πρόβλημα είναι έντονο σε όλους τους καταναλωτές. Ειδικά στις πολυκατοικίες, αλλά πλέον και σε μονοκατοικίες. Κάποιοι βέβαια δεν βάζουν επί πιστώσει, αφού ορισμένοι πελάτες δεν πληρώνουν ποτέ» λέει ο κ. Κολόκας.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ…
Τέλος, η Κυβέρνηση σκέφτεται την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανέργους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια ή να οριστεί ως γενικό ανώτατο εισοδηματικό όριο για κάθε άτομο το σημερινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος, όμως, θα διαφοροποιείται με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ
Και αυτό τη στιγμή που έχουν μπει για τα καλά τα κρύα και η ανάγκη για ζέστη μεγαλώνει! Μέχρι και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς στα Γιάννινα, ενώ ίσως σημειωθούν και ασθενείς βροχές.
Ο υδράργυρος θα πέσει ακόμη πιο πολύ στην ορεινή Ήπειρο, όπως για παράδειγμα στο Μέτσοβο, που θα αγγίξει τους 5 βαθμούς, ενώ στις νότιες περιοχές, όπως στην Πρέβεζα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς, θα υπάρχουν όμως και εκεί βροχές και καταιγίδες.Χθες, αρκετοί ήταν οι Ηπειρώτες που, πληροφορούμενοι την επικείμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έλεγαν χαριτολογώντας: «ευτυχώς που ακόμη δεν κάνει τόσο πολύ κρύο, αλλά από σήμερα κιόλας θα πρέπει να κάνουμε… επιδρομή στα πρατήρια για να βάλουμε πετρέλαιο με την παλιά τιμή, αφού από το Γενάρη θα είναι απλησίαστο!»…


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου