'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σε επιδημία κινδυνεύει να εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία..!!

Σε επιδημία κινδυνεύει να εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας. 

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα δείχνει ότι περισσότερα από τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα προεφηβικής ηλικίας έχουν βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά αυτά ενδέχεται όχι μόνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή τους, αλλά και να παρουσιάσουν σύντομα αρτηριακή υπέρταση.

H έρευνα που σοκάρει φέρει την ονομασία «GRECO» και έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Ζαμπέλα και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Δημοσθένη Παναγιωτάκο, οι οποίοι συνέλεξαν και μελέτησαν στοιχεία για το σωματικό βάρος και τις διατροφικές συνήθειες 4.786 μαθητών και μαθητριών της πέμπτης και έκτης τάξης από 117 δημοτικά σχολεία της χώρας, καθώς και των γονέων τους. 


Τα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν επίσημα αύριο στο Διεθνές Συμπόσιο Καρδιολογίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, χαρακτηρίζονται απογοητευτικά και δείχνουν ότι «πάμε από το κακό στο χειρότερο», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Espresso» ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Αντώνης Ζαμπέλας.

«Από πλευράς παχυσαρκίας αυτό που βρήκαμε είναι ότι το 30% των παιδιών έχει υπερβάλλον βάρος και σε επιπλέον ποσοστό 12% είναι παχύσαρκα. Επομένως συνολικά πάνω από το 40% των παιδιών του δείγματος έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό για την ηλικία τους. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα για τις ηλικίες αυτές» αναφέρει ο Ελληνας καθηγητής προσθέτοντας ότι τα ελληνόπουλα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Δυτικής Ευρώπης.

Οι αιτίες του φαινομένου δεν είναι άλλες από την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης. «Αξιολογήσαμε τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά τη σσυμμόρφωσή τους με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και βρήκαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα» τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί: «Βγάλαμε ένα σκορ ανάλογα αν τρώνε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και άλλες τέτοιες τροφές, με κλίμακα από 0 έως 12. Καλή συμμόρφωση θεωρείται η βαθμολογία από 8 και πάνω. Βρήκαμε λοιπόν ότι μόνο 200 από τα σχεδόν 5.000 παιδιά παίρνουν βαθμολογία πάνω από 8, δηλαδή το ένα στα είκοσι πέντε. Αντίθετα, από 4 και κάτω, που είναι κακή διατροφή, πήρε πάνω από το μισό του δείγματος».

Στις κακές διατροφικές συνήθειες προστίθεται και η έλλειψη επαρκούς σωματικής άσκησης, η οποία μάλιστα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων και σε εκείνα της περιφέρειας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών. «Βρήκαμε πως αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, το παιδί έχει 300% παραπάνω πιθανότητες να είναι και αυτό παχύσαρκο από ένα άλλο παιδί, του οποίου οι γονείς έχουν και οι δύο φυσιολογικό σωματικό βάρος» τονίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλές και σοβαρές. «Παρατηρήσαμε ότι ακόμα και σε παιδική ηλικία υπάρχει πολύ στενή σχέση ανάμεσα στον δείκτη μάζας / σώματος και την αρτηριακή πίεση. Δηλαδή παιδιά που είναι παχύσαρκα βρέθηκαν πως είναι και υπερτασικά» αναφέρει ο Ελληνας επιστήμονας, που προσθέτει: «Τα παιδιά αυτά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενηλίκους, με αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν χρόνια νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και ενδεχομένως και κάποιες μορφές καρκίνου».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, η λύση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας δεν βρίσκεται στις δίαιτες και τις απαγορεύσεις, αλλά στα θετικά μηνύματα των γονέων και των δασκάλων υπέρ μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, και φτωχής σε κόκκινο κρέας και στα παράγωγά του.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ... ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ

Το 47% των παιδιών δεν τρώει δεύτερο φρούτο μέσα στην ημέρα.

Το 46% των παιδιών δεν τρώει καθημερινά σαλάτα.

Το 36% των παιδιών δεν τρώει μία φορά την εβδομάδα ψάρι.

Το 41% των παιδιών δεν τρώει πρωινό καθημερινά.

Το 31% των παιδιών τρώει κόκκινο κρέας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Το 21% των παιδιών τρώει αλλαντικά πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Το 11% των παιδιών πάει σε fast food πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Το 15% των παιδιών καταναλώνει σουβλάκι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Το 14% των παιδιών καταναλώνει πίτσα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.


espressonews.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου