'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Σκέφτεσαι να πάρεις αντισυλληπτικό Χάπι, αλλά διστάζεις, γιατί δεν γνωρίζεις πολλά; Έχεις ακούσει για το κολπικό "δαχτυλίδι" και το σπιράλ, αλλά και πάλι οι γνώσεις σου είναι ελλιπείς. Κι εσύ που δεν έχεις αποκτήσει ακόμα παιδί ή έγινες πρόσφατα μητέρα; Τρεις ειδικοί λύνουν τις απορίες σου.

Ο λόγος στους: κ. Γεώργιο Κρεατσά, καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας και διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής, κ. Νικόλαο Σαλάκο, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και λέκτορα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και κ. Κ. Λυκερίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής Σχολής στα ΤΕΙ Αθηνών


Στα 20+ με σταθερή σχέση

Η καλύτερη επιλογή
: Από τη στιγμή που δεν αλλάζεις ερωτικούς συντρόφους, τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια "νέας γενιάς", με ελάχιστες ποσότητες ορμονών, είναι ό,τι καλύτερο για εσένα. Η τελευταία εξέλιξη αφορά ένα χάπι που παρέχει φυσική οιστραδιόλη και διενογέστη. Επίσης, πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε ένα ακόμα χάπι, αυτό της 4ης γενιάς, με πολύ χαμηλή δόση οιστρογόνου και ένα καινούργιο προγεσταγόνο (τη δροσπιρενόνη).
Γιατί
: Το νέο χάπι, που παρέχει φυσικό οιστρογόνο, έχει μελετηθεί εκτενώς σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών, με αποτέλεσμα την αξιόπιστη αντισύλληψη και τον καλό έλεγχο του κύκλου. Όσο για το χάπι 4ης γενιάς, είναι ιδανικό για τις νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου και δερματικά προβλήματα.

Στα 20+ με ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις

Η καλύτερη επιλογή
: Από τη στιγμή που οι σχέσεις σου είναι εναλλασσόμενες, η αντισυλληπτική μέθοδος που ταιριάζει στην περίπτωσή σου είναι η χρήση προφυλακτικού.
Γιατί:
To προφυλακτικό, σας παρέχει αποτελεσματική αντισύλληψη και σε προφυλάσσει από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, καθώς και από το AIDS.

Στα 30+ παντρεμένη χωρίς παιδιά

Οι καλύτερες επιλογές
: Αν προέχει η καριέρα και τα παιδιά δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σου, τότε μπορείτε να επιλέξεις ένα από τα αντισυλληπτικά χάπια "νέας γενιάς", το προφυλακτικό ή κάποια άλλη μέθοδο που σας ταιριάζει, εκτός από ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ), το οποίο πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται από γυναίκες που έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μία γέννα.

Στα 35+ παντρεμένη με παιδιά

Οι καλύτερες επιλογές
: Από τη στιγμή που έχεις ολοκληρώσει την οικογένειά σου, το ενδομήτριο σπιράλ (τοποθετείται μέσα στη μήτρα από το γυναικολόγο) είναι ίσως για εσένα η καταλληλότερη αντισυλληπτική λύση. Επίσης, και το κολπικό "δαχτυλίδι" είναι μια ακόμη μέθοδος που μπορείς να επιλέξεις (τοποθετείται στον κόλπο από εσένα την ίδια).
Γιατί:
Το σπιράλ δεν ενοχλεί κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ αφαιρείται εύκολα, ανά πάσα στιγμή. Όσο για το κολπικό "δαχτυλίδι", μπορεί να μείνει στον κόλπο τρεις εβδομάδες, ενώ πρέπει να αποσύρεται την εβδομάδα κατά την οποία εμφανίζεται η έμμηνος ρύση.

Στα 35+ αδέσμευτη από πεποίθηση (και καπνίστρια)

Η καλύτερη επιλογή
: Εάν οι σχέσεις σου είναι συνήθως περιστασιακές, το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό.
Καλό είναι να ξέρεις
: Μετά τα 35, ο κίνδυνος θρομβώσεων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνει. Αν είσαι λοιπόν, καπνίστρια άνω των 35 ετών, με το αντισυλληπτικό 'χάπι" αυξάνεις τον κίνδυνο γι’ αυτές τις παθήσεις. To χάπι αντενδείκνυται επίσης στην περίπτωση που έχεις βεβαρημένο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού ή αν αντιμετωπίζεις υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

Στα 40+ ή αν πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση

Οι καλύτερες επιλογές
: Από τα 40 και μετά, το προφυλακτικό, το σπιράλ και το διάφραγμα είναι οι λύσεις που συνήθως συστήνονται, ενώ πολύ καλή επιλογή μέχρι και τα 50 είναι και το νέο χάπι.
Γιατί
: Ο συνδυασμός φυσικής οιστραδιόλης και διενογέστης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις διαταραχές της περιόδου, όπως και στη μείωση της ποσότητας αίματος σε περιπτώσεις έντονης, παρατεταμένης και συχνής εμμηνορρυσίας.

Σε οποιαδήποτε ηλικία

Αν συνέβη το "λάθος
": Τελευταία πολύς λόγος έχει γίνει για το «χάπι» της επείγουσας αντισύλληψης (λεβονοργεστρέλη), που μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης έπειτα από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Η εξέλιξή του είναι το "χάπι των επόμενων πέντε ημερών", που περιέχει τη δραστική ουσία ulipristal acetate και μπορεί να ληφθεί έως και 120 ώρες (5 μέρες) μετά την "επικίνδυνη" πράξη.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
http://www.womenonly.gr/
http://tosokaki.blogspot.com/2010/11/blog-post_7364.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου