'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

H Ιρλανδία είπε ναι στην τρόϊκα

Δεκτό έκαναν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης το αίτημα της Ιρλανδίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
Το  αίτημα της Ιρλανδίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το βράδυ  μετά από  τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επιβεβαίωσε πριν λίγο την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό μιλώντας σε συνέντευξη τύπου απόψε στο Δουβλίνο.
Ο  Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης θα διαρκέσει για τρία χρόνια και θα συνδέεται με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς και σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.
Το ποσό της χρηματοδότησης που θα ζητηθεί αναμένεται να  αποφασιστεί μετά από διαπραγμάτευσεις. Ο Κόουεν επιβεβαίωσε επίσης ότι ο χαμηλός φορολογικό συντελεστής στις επιχειρήσεις του  12,5% δεν ήταν υπό εξέταση.
Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τετραετές σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα. Σε ένα  160-σελίδο έγγραφο ανέφερε αναγράφονται όλες εκείνες οι κινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά  15 δισ. € από τώρα μέχρι το τέλος του 2014.
Από τις Βρυξέλλες ο  αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά τριετές πρόγραμμα στήριξης και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα ενώ  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να μπει στο μηχανισμό λέγοντας χαρακτηριστικά «Η παροχή βοήθειας προς την Ιρλανδία δικαιολογείται για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη" .

Ο  Ρεν δήλωσε ότι μια ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  αλλά και εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου βοήθειας.

Νωρίτερα στο Ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο ο  Υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν πρότεινε  την αποδοχή δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTÉ ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας απέρριψε το ενδεχόμενο το δάνειο να αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ.. Ο  Λένιχαν δήλωσε ότι το ποσό δεν θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό.

Όσο άφορα το επιτόκιο δανεισμού τόνισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αλλά θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο που διατίθενται σήμερα στην χώρα από τις διεθνής αγορές ομολόγων.

Για πρώτη φόρα παραδέχθηκε ότι οι  τράπεζες είχαν  πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα  ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα μονές τους . "Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι  η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι δεν θα  κατάρρευσει το τραπεζικό μας σύστημα ".

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου