'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Μία τζούρα... μπορεί να σκοτώσει....!!!!

Ε
να τσιγάρο αρκεί για να προκαλέσει καρδιακή προσβολή! Είναι γνωστό σε όλους ότι η αγαπημένη κακή συνήθεια σταδιακά καταστρέφει την υγεία του ανθρώπου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει και άμεσο θάνατο, είτε πρόκειται για τους ίδιους τους καπνιστές είτε για όσους καπνίζουν παθητικά. 

Αμεση βλάβη προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τη γενική χειρουργό Ρετζίνα Μπέντζαμιν, το κάπνισμα. Οπως εξηγεί η Αμερικανίδα ειδικός, ακόμα και μία ρουφηξιά μπορεί να αποτελέσει αιτία για έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καπνός από το τσιγάρο πυροδοτεί ένα «ταξίδι» τοξικών χημικών ουσιών σε όλα τα όργανα του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. 

Σύμφωνα με τη γιατρό-ερευνήτρια, ο καπνός του τσιγάρου στην ουσία αλλάζει τη χημεία του αίματος, καθώς ύστερα από κάθε ρουφηξιά ρέει στα αγγεία με μια μορφή περισσότερο κολλώδη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει θρόμβο, ειδικότερα αν κάποιος διαθέτει στενότερες από το φυσιολογικό αρτηρίες. 

Επιπλέον τα ευρήματα σχετικής μελέτης έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το κάπνισμα προκαλεί σοβαρή βλάβη στα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς φθείρει τα τοιχώματά τους κάνοντάς τα περισσότερο ευάλωτα και λιγότερο ευρύχωρα για την κυκλοφορία του αίματος.
Ετσι κάποιον που έχει ήδη «λεπτοκαμωμένες» αρτηρίες ακόμα κι ένα τσιγάρο μπορεί να τον οδηγήσει στην καρδιακή προσβολή, συνεπώς στον θάνατο. 

Τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας έδειξαν επίσης ότι ακόμα και άτομα που άθελά τους γίνονται παθητικοί καπνιστές μπορούν να εμφανίσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε θανατηφόρες επιπλοκές. 

Η συμβουλή της ειδικού στα άτομα αυτά είναι να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Γενικότερα πάντως συμβουλεύει τους ανθρώπους να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να κόψουν αμέσως το κάπνισμα. Καλό θα ήταν, τέλος, να αποφεύγεται το κάπνισμα μπροστά σε παιδιά, των οποίων ο οργανισμός είναι ακόμη πιο ευάλωτος.

Η αποτοξίνωση χρειάζεται δέκα χρόνια
Οταν κόψουμε το τσιγάρο, ο οργανισμός αρχίζει μια διαδικασία αναστολής των βλαβών, την οποία μάλιστα μπορεί ο πρώην καπνιστής να καταλάβει. Είκοσι λεπτά μετά την τελευταία ρουφηξιά αρκούν για να νιώσει κάποιος καλύτερα, αφού η αρτηριακή πίεση και οι ρυθμοί της καρδιάς επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Το μονοξείδιο του άνθρακα και τα επίπεδα της νικοτίνης ωστόσο χρειάζονται οκτώ ώρες για να μειωθούν στο μισό, ενώ επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα. 

Για να εξαλειφθεί το μονοξείδιο του άνθρακα εντελώς από το ανθρώπινο σώμα μετά το τελευταίο τσιγάρο απαιτούνται 24 ώρες, όταν δηλαδή οι πνεύμονες ξεκινούν τη διαδικασία εκκαθάρισης από τα κατάλοιπα του καπνού. Σε δύο μέρες εξαφανίζονται και τα ίχνη νικοτίνης από το αίμα. Εκείνη τη στιγμή οι αισθήσεις της οσμής και της γεύσης του πρώην καπνιστή αρχίζουν να βελτιώνονται. 

Σε τρεις μέρες το αναπνευστικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα, οι βρογχικοί σωλήνες χαλαρώνουν και τα επίπεδα ενέργειας ανεβαίνουν. Για να βελτιωθεί όμως η κυκλοφορία του αίματος απαιτείται να περάσει διάστημα από δύο έως και δώδεκα εβδομάδων. Βήχας, αναπνευστικές δυσκολίες και φταρνίσματα μειώνονται ύστερα από περίπου εννέα μήνες. Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο ο κίνδυνος να πάθει ένας καπνιστής έμφραγμα έχει μειωθεί στο μισό. 

Τελικά δέκα χρόνια μετά ο πρώην εθισμένος διαθέτει πια την ίδια υγεία με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ! Μπορεί να ακούγεται δύσκολο «οδοιπορικό», παρ' όλα αυτά -όπως τονίζουν και οι επιστήμονες- σίγουρα αξίζει τον κόπο! 

dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου