'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει η ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με συνολικούς πόρους που μπορούν να φτάσουν έως τα 750 δισ. ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού, όπως αναφέρει τη Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Σάιμπερτ, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το Βερολίνο «δε νομίζει πως πρόκεται για μία καλή ιδέα».

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι εάν το Ταμείο αρχίσει να αγοράζει ομόλογα, η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να προχωρήσουν στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, θα μειωθεί», προσέθεσε.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Μέρκελ κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα κίνητρα για τις κυβερνήσεις ώστε να εξυγιάνουν τους προυπολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές που εμπλέκονται στις σχετικές διαβουλεύσεις, οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, χωρίς να είναι αναγκαία η προσφυγή σε πλήρη προγράμματα διάσωσης.Επίσης, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν αλλαγές στους κανόνες του Ταμείου, ώστε να μπορεί να χορηγεί βραχυπρόθεσμα πιστωτικές γραμμές στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να δανεισθούν χωρίς να χρειάζονται πολυετή προγράμματα διάσωσης.

Οι προτάσεις έγιναν μετά την κριτική που ασκείται στην ΕΕ -πρόσφατα και από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν- ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάθε χώρας χωριστά, αντί να επινοήσει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα σταματήσουν τον πανικό και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Κάποιοι αξιωματούχοι έλπιζαν να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά οι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν να περιμένουν μέχρι τις αρχές του 2011 για να θέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε μικρές αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για την αντικατάσταση του ΕΤΧΣ, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2013, από ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως από τις χώρες της υπερχρεωμένης περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η κίνησή της αυτή έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

http://www.news21.gr/content.php?cid=114#c17533

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου