'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αφήνουν τις πόλεις και παίρνουν τα... βουνά!!!

Έρευνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου δείχνει πως ολοένα και αυξάνεται το ρεύμα μόνιμης διαβίωσης στους ορεινούς οικισμούς της χώρας και της Ηπείρο.

Στην αναζήτηση μιας πιο ποιοτικής ζωής, έστω κι αν παίρνουν λιγότερα χρήματα, βρίσκονται πλέον αρκετοί Έλληνες, που κυριολεκτικά παίρνουν τα βουνά εγκαταλείποντας τα αστικά κέντρα.

Αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε μία σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα πλαίσια του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου και κυρίως του Νομού Ιωαννίνων, αφού δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η τάση για επιστροφή του πληθυσμού στα βουνά.Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το ρεύμα μόνιμης διαβίωσης στους ορεινούς οικισμούς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία νέα ευκαιρία για μία άλλη ανάπτυξη στα ελληνικά βουνά.

Ο Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής του Διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος Δημήτρης Καλιαμπάκος, τόνισε αρχικά πως ήδη τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 4% στους πληθυσμούς των ορεινών όγκων.Μάλιστα, διευκρίνισε πως η επιστροφή των ανθρώπων στα βουνά θα αποτυπωθεί με πιο καθαρό τρόπο στην απογραφή του 2011.Ο κ. Καλιαμπάκος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια δύο κατηγορίες συνήθως ανθρώπων επιλέγουν να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να ζήσουν κοντά στη φύση.

Η μία κατηγορία είναι οι λεγόμενοι «εσωτερικοί πρόσφυγες ποιότητας ζωής», δηλαδή πολίτες που αν και είχαν μία ικανοποιητική δουλειά στις μεγάλες πόλεις, απηύδησαν από τη ρύπανση και την καθημερινότητα και αναζήτησαν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής κοντά στη φύση.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι «νεόπτωχοι των πόλεων», δηλαδή άνθρωποι που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή εργαζόμενοι με πενιχρές αποδοχές, που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να αναζητούν ένα νέα ξεκίνημα, κυρίως στα χωριά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά βουνά, το οποίο αποτελεί μεν μία ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα και μία απειλή.Όπως μας εξήγησε ο κ. Καλιαμπάκος, υπάρχουν δυνατότητες για μία τουριστική ανάπτυξη διαφορετικού τύπου στα ορεινά της Ηπείρου.

Όπως σημείωσε, μία νέα άνθηση των βουνών δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στον τουρισμό και έφερε ως παράδειγμα τη Μηλιά Μετσόβου, όπου σήμερα υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες ξύλου σε αυτό το ορεινό χωριό και που δίνουν ζωή και «ψωμί» σε δεκάδες ανθρώπους, που δεν χρειάζεται να εμπλακούν με τον τουρισμό.Επίσης, ο κ. Καλιαμπάκος τόνισε πως η ανάπτυξη των ορεινών όγκων της Ηπείρου και του Νομού Ιωαννίνων μπορεί να στηριχθεί στην βιολογική καλλιέργεια, την κτηνοτροφία, την ενέργεια, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, τις μικρές βιοτεχνίες και το εμπόριο.

Μάλιστα έρευνα του μεταπτυχιακού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Τζουμέρκα, μεταξύ πολιτών που άφησαν τις πόλεις και ανέβηκαν στα ορεινά της Ηπείρου, έδειξε ότι απασχολούνται σήμερα σε ξενώνες, σε ορειβατικά καταφύγια, στο δασικό χωριό, αλλά και σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, σε ένα εργαστήριο λαϊκής τέχνης και σε μονάδα παραδοσιακών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα βουνά προσφέρονται για μία ισόρροπη ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις που επιβαρύνουν το τοπίο.

Καταλήγοντας ο κ. Καλιαμπάκος τόνισε πως και η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την ισόρροπη και ομαλή ανάπτυξη των περιοχών αυτών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μείνει πραγματικά στα βουνά, όπου για παράδειγμα σήμερα δεν υπάρχουν υποδομές υγείας ή εκπαίδευσης.

Τα μηνύματα πάντως της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι ελπιδοφόρα για να αποκτήσουν και πάλι ζωή οι ορεινοί όγκοι της περιοχής.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου