'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στα ιατρικά επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές μελετούν  σύμφωνα το Έθνος της Κυριακής, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να «θεραπευτεί» η παραγωγή ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, στον οποίο υπάρχει πρόβλημα.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα είναι στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό γιατρών ανά κάτοικο και στην τρίτη από το τέλος στην αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο

Συγκεκριμένα έχουμε έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό η κατάσταση όμως είναι τελείως διαφορετική. Στην Ελλάδα έχουμε 4,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους ενώ για παράδειγμα στις Σκανδιναβικές χώρες ο μέσος όρος είναι πάνω από 24 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Για το λόγο αυτό λοιπόν μελετάται η μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές, η πιο «σκληρή» εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής ώστε να παράγονται γιατροί υψηλής ποιότητας, η σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό με «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων, αλλά και η αποσύνδεση του πτυχίου της Ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Με άλλα λόγια το πτυχίο της Ιατρικής δεν θα σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης επαγγέλματος!!!

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και προτείνεται για το σκοπό αυτό η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για αυτό και φυσικά χρειάζεται η συνδρομή του Πανεπιστημίου.




star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου