'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Νόμιμα πλέον τα «σπασμένα» κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ

Μετά από αίτηση που κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές το Electronic Frontier Foundation (EFF), ίδρυμα προάσπισης των ψηφιακών ελευθεριών των πολιτών στις ΗΠΑ, η τροποποίηση των κινητών τηλεφώνων για να δέχονται και μη εγκεκριμένες από τον κατασκευαστή εφαρμογές θα είναι πλέον νόμιμη.

Συγκεκριμένα, το EFF ζήτησε από το Γραφείο για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Copyright Office) να ισχύσουν εξαιρέσεις στη σχετική νομοθεσία που είναι σε ισχύ από το 1998 (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) και απαγορεύει, μεταξύ άλλων, ορισμένες μορφές τροποποίηση του λογισμικού και του υλικού.

Το EFF πέτυχε να λάβει τη διαβεβαίωση ότι το jailbreaking, όπως λέγεται η διαδικασία εγκατάστασης μη εγκεκριμένου λογισμικού, είναι συμβατή με το δικαίωμα της εύλογης χρήσης (fair use) και άρα νόμιμη. Είναι δημοφιλείς στα iPhone γιατί μεταξύ άλλων επιτρέπει τη χρήση των συγκεκριμένων κινητών και με άλλες εταιρείες πλην της AT&T.

Επιπλέον, οι Αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα του EFF για προστασία καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν σύντομα αποσπάσματα από DVD για να δημιουργήσουν νέο, μη-εμπορικό υλικό με σκοπό το σχολιασμό και την κριτική. Αυτή η θέση είναι αντίθετη με αυτή των στούντιο του Χόλιγουντ.

Τέλος το EFF ζήτησε και πέτυχε την ανανέωση απόφασης του 2006 για το νόμιμο «ξεκλείδωμα» κινητών τηλεφώνων ώστε να χρησιμοποιούνται και με άλλους παρόχους, όπως και άλλες εξαιρέσεις μικρότερης σημασίας.

Μέχρι σήμερα η παραβίαση αυτών των κανονισμών μπορούσε να επιφέρει μηνύσεις από τον κατασκευαστή για παραβίαση του DMCA όπως και σε ακύρωση της εγγύησης της συσκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου