'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Γιατί το ΔΝΤ θέλει να επιβάλλει τα φρουτάκια..

Διάβασα με πολύ προσοχή τα αποτελέσματα της έρευνας της VPRC και της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων για τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα και μου δημιουργήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα. Χάρηκα πάρα πολύ που μια ομάδα ανθρώπων δραστηριοποιήθηκε και αντέδρασε έντονα στην επαναφορά των κουλοχέρηδων. Χάρηκα για την ανταπόκριση που είχε η κίνηση τους στα blog. Χάρηκα που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών δηλώνει την αντίθεση του στο τζόγο της γειτονιάς.

Από την άλλη τα ίδια τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες τζογάρουν συστηματικά ακόμα και χωρίς τα φρουτάκια. Δηλαδή αν...

μας τα φέρουν θα πάμε προς το 75% του πληθυσμού. Επίσης τα ποσοστά εξαρτητικής συμπεριφοράς είναι ιδιαιτερα υψηλά για μια χωρα με περιορισμούς στον τζόγο. 13% είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και σίγουρα θα αυξηθεί κατακόρυφα αν απελευθερωθεί η αγορά.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι την ίδια μέρα εμφανιστήκαν και κάποια δημοσιεύματα σχετικά με το πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα επειδή απαγόρευσε τα φρουτάκια. Το έχω γράψει και θα το ξαναγράψω. Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο γιατί απαγόρευσε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς εξαίρεση. Κάθε παιχνίδι, από τα arcade σε μαγαζιά μέχρι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε υπολογιστή.

Ήταν ένας δρακόντειος νόμος που μαζί με τα ξερά έκαιγε και τα χλωρά. Πέρα από τις καταδικαστικές αποφάσεις της ΕΕ ήταν και λόγος για να εξευτελιστούμε σε όλο τον κόσμο. Άσχετα αν ο νόμος είναι ουσιαστικά ανενεργός, τυπικά ισχύει και ο καθένας μας που έχει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή του είναι υποψήφιος για πλημμέλημα.

Η ΕΕ καταδίκασε την Ελλάδα και απαίτησε την αλλαγή του νόμου για τα παιχνίδια επιτρέποντας όμως ρητά στη χώρα μας να διατηρήσει την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Αυτό συνέβη σύμφωνα με την απόφαση για λόγους προστασίας του κοινωνικού συμφέροντος. Ζώντας πια όμως το πώς εννοεί η ΕΕ το "κοινωνικό συμφέρον" μπορούμε να βρούμε τους πραγματικούς λόγους.
Σε κάθε περιοχή που εγκαταστάθηκαν VLTs η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μειώθηκε σημαντικά. Δεν έχει κανένα λόγο η ΕΕ λοιπόν να ενισχύσει την εξάπλωση των τυχερών παιχνιδιών ΕΚΤΟΣ και αν αυτά αποφέρουν άμεσο εισόδημα στα κρατικά ταμεία. Τώρα λοιπόν που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, και περιμένουν να πάρουν τα κεφάλαια τους και τα υπερκέρδη τους πίσω, τα τυχερά παιχνίδια υπό κρατική προστασία είναι "βολικά" και τα έβαλαν στο μνημόνιο.

Το τι κόστος θα έχει η απελευθέρωση του τζόγου στην ελληνική κοινωνία και ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην οικονομία μετά από 3-5 χρόνια δεν τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Τώρα θέλουν ζεστό χρήμα το ταχύτερο. Μαζί είναι και οι βασιλιάδες του τζόγου, οι μεγάλες εταιρίες του χώρου που λομπάρουν για απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών. Αυτοί θα εισπράξουν και τα μεγαλύτερα κέρδη αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Είναι πολύ θετικό το ότι γίνεται αντιληπτό το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με τα VLTs. Δεν είναι "απλά" κάποιες κατεστραμμένες οικογένειες και μερικοί "ανόητοι" που θα τα χάσουν όλα και θα αυτοκτονήσουν. Η απελευθέρωση του τζόγου είναι μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας προς όφελος μόνο όσων ήδη κερδοσκοπούν εις βάρος μας.


Γράφει ο Μικρός Ήρωας.

ΠΗΓΗ: http://epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου