Περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι καταχωρημένα στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία με τους περισσότερους να έχουν «δυσμενή» στοιχεία από απλήρωτες επιταγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το διάστημα Ιανουάριος 2007- Ιούνιος 2010, στον Τειρεσία καταχωρήθηκαν 597.454 περιπτώσεις ακάλυπτων επιταγών και άλλες 456.565 απλήρωτων συναλλαγματικών.
Επίσης περισσότεροι από 300.000 δανειολήπτες είναι «κόκκινοι» καθώς δεν έχουν πληρώσει δόσεις δανείων και καρτών για διάστημα μεγαλύτερο των 9 μηνών.
Ο… συνωστισμός στον Τειρεσία εξακολουθεί παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη για τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, έχει περιορίσει το χρόνο τήρησης των δυσμενών στοιχείων στα αρχεία του Τειρεσία και συγκεκριμένα: Απλήρωτες επιταγές, συναλλαγματικές, γραμμάτια εις διαταγήν και συμβάσεις δανείων «επί των οποίων έχει βεβαιωθεί εμπρόθεσμα από την πληρώτρια τράπεζα η αδυναμία πληρωμής» διατηρούνται στο αρχείο 2 χρόνια. Επιταγές που θα πληρωθούν μέσα σε 30 μέρες από τη σφράγιση τους δεν εμφανίζονται στο αρχείο και όσες είναι καταχωρημένες διαγράφονται. Σε ό,τι αφορά τις διαταγές πληρωμής διατηρούνται 3 χρόνια στο αρχείο. Σχετικά με τις κατασχέσεις, τα προγράμματα πλειστηριασμών και τις διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν για 4 χρόνια στο αρχείο.
Επίσης δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς για οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ δεν εμφανίζονται στο αρχείο.
Δεδομένα για οφειλές που έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολο τους τις 3.000 ευρώ και τις 3 καταχωρήσεις δεν εμφανίζονται. Οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί διαγράφονται 10 χρόνια μετά την τήρηση τους στο αρχείο.
Ο νόμος έδωσε «αμνηστία» για όλους εκείνους που είχαν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και εξόφλησαν τις οφειλές τους μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου.
Επίσης οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, όταν εξοφλούνται οι οφειλές, να ενημερώνουν τον Τειρεσία μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από τότε που περιήλθε σε αυτές η απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση αυτή από τις τράπεζες γίνεται χωρίς την αξίωση αμοιβής ή δαπάνης από τον οφειλέτη. Ωστόσο από την ανάλυση των στοιχείων της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία προκύπτει ότι:
- Ο ένας στους δύο (ποσοστό 53%) όσων έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή θα το κάνουν και πάλι.
- Εκείνος που έδωσε ακάλυπτη επιταγή έχει 30% πιθανότητες να εκδώσει και πάλι ακάλυπτη επιταγή μέσα σε διάστημα 4 ετών.
- Το 50% εκείνων που έχουν καταχωρηθεί στο αρχείο, έχουν στο ενεργητικό τους από 2 μέχρι 10 σφραγισμένες επιταγές.
- Οι 9 στους 10 που έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή έχουν οφειλή μεγαλύτερη από 5.000 ευρώ.
- Το ποσό της ακάλυπτης επιταγής διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 4.800- 5.000 ευρώ.
- Φέτος στο εξάμηνο είχαμε 86.000 καταχωρήσεις για ακάλυπτες επιταγές και άλλες 64.000 για απλήρωτες συναλλαγματικές.
Από capital.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.zoomnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου