Σε εξωκλήσι στην Οία με φόντο το ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα, στην Παναγία την Πανοχωριανή στην μοργό, στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα ή στη Σκιάθο επιλέγουν να παντρευτούν ολοένα και περισσότεροι τουρίστες.
Στους ρυθμούς του... «Mamma Mia», που ανέδειξε τις ελληνικές ομορφιές μέσα από τη μεγάλη οθόνη, θέλουν να κινηθούν άλλωστε δεκάδες ζευγάρια τουριστών. Ενας κινηματογραφικός, παραμυθένιος γάμος σε κάποιο ελληνικό νησί και κάτω από τον λαμπερό ήλιο του καλοκαιριού δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί δέλεαρ για τις πιο μαγευτικές στιγμές ενός ζευγαριού.
Οι βάσεις έχουν μπει χρόνια νωρίτερα με το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν στην Αμοργό, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Τότε πολλοί ήταν αυτοί που είχαν μαγευτεί από τις εξαιρετικές εικόνες του νησιού και θέλησαν να ενώσουν τις ζωές τους κοντά στις ονειρεμένες ακτές του.
Σήμερα ο... γαμήλιος τουρισμός στη χώρα μας τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να παντρευτούν είτε με θρησκευτικό είτε με πολιτικό γάμο στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την τελετή με διακοπές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καλεσμένους τους. Τα περισσότερα ζευγάρια που επιλέγουν την Ελλάδα ονειρεύονται έναν καλοκαιρινό γάμο, κυρίως σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Σαντορίνη, αλλά και Σκόπελο και Σκιάθο.
Οι γαμήλιες τελετές «πάνω στην αμμουδιά» αποτελούν το ιδανικό για τα ξένα ζευγάρια. Πολλά από αυτά, όμως, αναγκάζονται να συμβιβαστούν με πιο ρεαλιστικές λύσεις, καθώς στις περιοχές όπου σκάει το κύμα είναι συνήθως δύσκολο να βρεθούν αρκετά δωμάτια για τους φιλοξενούμενούς του εν μέσω θέρους. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, κερδίζουν έδαφος οι ανοιξιάτικοι ή και φθινοπωρινοί γάμοι σε νησιά ή και σε γραφικά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που αρχίζουν και αυτά να προσελκύουν το ενδιαφέρον.
«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο κυρίως από Αγγλία. Επιλέγουν να παντρευτούν στην Ελλάδα γιατί τους μαγεύουν τα μέρη μας. Οι περισσότεροι προτιμούν, βέβαια, να κάνουν τον γάμο τους τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο και όχι Ιούνιο με Αύγουστο. Συνήθως κλείνουν δωμάτια για 40, 50 ή και 70 άτομα. Επιλέγουν τη βόλτα με το βαρκάκι ή με το άλογο.
Οι περισσότεροι παντρεύονται με πολιτικό γάμο, αλλά στο γαμήλιο πάρτι διασκεδάζουν και με ελληνικά τραγούδια. Το απολαμβάνουν. Εμείς από τώρα για τον επόμενο χρόνο έχουμε κλείσει ήδη τρεις γάμους, εκ των οποίων στον έναν θα φέρουν και δικό τους ιερέα», λέει στο «Εθνος» ο ιδιοκτήτης του Kivo Hotel & Suites στη Σκιάθο, Αντώνης Μανιάτης.
Τα οφέλη από τον γαμήλιο τουρισμό δεν περιορίζονται στον κλάδο της φιλοξενίας. Τα ζευγάρια «κλείνουν» χώρους εστίασης για τις δεξιώσεις τους, ταξί και λιμουζίνες, ιστιοφόρα ή μοτοσικλέτες, άμαξες και άλογα.
Εταιρείες που αναλαμβάνουν ανάλογους γάμους μπορούν να βρουν ακόμη και... αερόστατα για τους ενδιαφερόμενους.
Σε μια «χρυσή» περίοδο φαίνεται ότι έχει μπει από διετίας ο γαμήλιος τουρισμός, καθώς ανοίγουν οι δουλειές και για τους ντόπιους επαγγελματίες (τοπικά ζαχαροπλαστεία, ινστιτούτα αισθητικής, ανθοπωλεία, φωτογράφοι, μουσικοί και dj’s) αλλά ακόμα και για αγγλόφωνους δικηγόρους που αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στους μελλόνυμφους την ελληνική νομοθεσία για τον γάμο.
Το κέρδος
Κόστος από 7.000 έως 10.000 ευρώ
Εκτός από τις εντυπωσιακές ελληνικές ομορφιές που δελεάζουν τους ξένους να παντρευτούν στη χώρα μας, σημαντικό είναι και το περιορισμένο κόστος μιας γαμήλιας τελετής σε σχέση, για παράδειγμα, με την Αγγλία. Σύμφωνα με τη Ματθίλδη Ρόμπερτ, διευθύντρια του ταξιδιωτικού γραφείου «Planet Holidays» που διοργανώνει γάμους Βρετανών πολιτών σε Ελλάδα και Κύπρο: «Στη Μεγάλη Βρετανία το κόστος ενός όχι και τόσο χλιδάτου γάμου με 120 καλεσμένους είναι 20.000 λίρες Αγγλίας, ενώ ένα πακέτο δύο εβδομάδων στα ελληνικά νησιά, χωρίς φυσικά τις διανυκτερεύσεις, κοστίζει από 7.000 μέχρι 10.000 ευρώ».
Στέλλα Κεμανετζή
stelino@pegasus.gr
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου