'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Που πάει το παγόβουνο που ξεκόλλησε πριν 5 μέρες ?

Στο κέντρο βλέπετε το παγόβουνο
Στις 5 Αυγούστου, ένα παγόβουνο τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν ξεκόλλησε απο τον παγετώνα Petermann της Γροιλανδίας. Εκτιμάται ότι είναι 92 τετραγωνικά μίλια και 182,88 μέτρα πάχους. Είναι το μεγαλύτερο από το 1962. 

Περιέχει τόσο νερό ώστε οι βρύσες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τρέχουν συνεχώς για 120 ημέρες.


Πλέει νότια του Βόρειου Πόλου, πολύ κοντά βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας.


Το παγόβουνο πιθανόν θα εισέλθει στo Nares Strait, ένα βαθύ κανάλι που χωρίζει τη Γροιλανδία από το νησί Ellesmere του Καναδά. Από εκεί, θα μπορούσε να drift βόρεια και πληκτρολογήστε το Λίνκολν Θάλασσα. Εάν αυτό συμβεί, το παγόβουνο αποτελεί απειλή για τα διερχόμενα πλοία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να κολλήσει στο στενό και να λειτουργήσει ως φράγμα, κρατώντας άλλα παγόβουνα να περάσουν μέσα.


Μόλις βγουν στο ανοικτό νερό, τα παγόβουνα ταξιδεύουν με τα ρεύματα του ωκεανού, που η ταχύτητά τους εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων το βάθος του νερού, το πλάτος του στενού και την εποχή. Ενώ το βορειότερο τμήμα του Nates Strait ρέει στο Lincoln Point, το  νότια καθοδηγείται από τα ρεύματα της Δυτικής Γροιλανδίας, η οποία τραβά τα παγόβουνα νότια στο Baffin Bay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου