Οι χάκερ, μέσω του κακόβουλου λογισμικού που εγκαθίσταται κρυφά στους οικιακούς υπολογιστές, κλέβοντας τους κωδικούς πρόσβασης και τα άλλα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, «χτύπησαν» μέσα στον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 3.000 άτομα.
Η ανακάλυψη έγινε από την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Μ86, που εκτιμά ότι τουλάχιστον 675.000 λίρες έχουν ήδη παράνομα μεταφερθεί (κλαπεί) από τους λογαριασμούς των δικαιούχων σε άλλους
λογαριασμούς, από όπου και εξαφανίστηκαν στη συνέχεια, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
Ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και οι επιθέσεις –που άρχισαν στις 5 Ιουλίου- συνεχίζονται, προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί ποια τράπεζα έχει πληγεί από την απάτη. Όλα τα θύματα φαίνεται να ήσαν πελάτες στην ίδια –μη κατονομαζόμενη- online τράπεζα.
Η προέλευση των επιθέσεων εντοπίστηκε σε ένα «κέντρο» κάπου στην ανατολική Ευρώπη, αλλά η εθνικότητα των χάκερ παραμένει άγνωστη.
Η επίθεση έγινε με τον trojan ιό Zeus v3, ο οποίος κρύβεται σε διαφημίσεις που υπάρχουν σε νόμιμες ιστοσελίδες. Μετά την κρυφή εγκατάστασή του στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη, ο ιός περιμένει σε αδράνεια μέχρι ο χρήστης να επισκεφτεί την online τράπεζά του και τότε καταγράφει τα…δέοντα (passwords κλπ).
Πάντως, τα θύματα επιβεβαιωμένης τραπεζικής online απάτης συνήθως παίρνουν πίσω τα χρήματά τους (εφόσον είναι λογικά ποσά…).
«Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αν οι χρήστες είχαν ενημερώσει πλήρως τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό για τον Internet Explorer, δεν θα είχαν πέσει θύματα της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Μ86.
Η εταιρία McAfee δήλωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επιθέσεις χάκερ μέσω κακόβουλου λογισμικού έφθασαν παγκοσμίως σε νέα ύψη ρεκόρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου