'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η κρίση αναγκάζει τους θεριακλήδες να κόψουν το τσιγάρο!

Αυτό που δεν κατάφερε το υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι το κατάφερε η φοροκαταιγίδα.
 
Οι Έλληνες μπορεί να μην ενδιαφέρονται για την υγεία τους και την υγεία του διπλανού τους, ωστόσο όταν το πρόβλημα μεταφέρεται στην τσέπη τους, τα δεδομένα αλλάζουν.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", τα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιεί η Nielsen σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πολλοί επιλέγουν είτε να μειώσουν είτε να κόψουν το κάπνισμα.Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι πωλήσεις τυποποιημένων και στριφτών τσιγάρων μειώθηκαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 κατά 11,1%, ενώ τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 η μείωση ήταν 15,6%. Μετά και την τρίτη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αναμένεται περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πτώση συμβάλλουν και οι εκδρομές καπνίσματος των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, σε γειτονικά κράτη, όπου τα τσιγάρα είναι πολύ φθηνότερα. Ένα πακέτο τσιγάρα που στην Ελλάδα κοστίζει 3,80 ευρώ, στην Αλβανία πωλείται προς 1,55 ευρώ, στην ΠΓΔΜ προς 1,94 ευρώ και στη Βουλγαρία 2,56 ευρώ.
Λόγω της μείωσης των πωλήσεων, πολλά περίπτερα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ και το κράτος χάνει πολλά έσοδα, που δεν είναι βέβαιο ότι θα αναπληρωθούν από την υψηλή φορολογία.
Υπενθυμίζουμε, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, από 1η Σεπτεμβρίου καταργούνται και τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες υποχρεούνται να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.
Ίσως βέβαια τα μέτρα να μην χρειαστούν, καθώς με τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή το κάπνισμα (για όσους καπνίζουν) μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα ακριβή ...απόλαυση.!
Μόνοι ωφελημένοι, οι παθητικοί καπνιστές που βρήκαν σύμμαχο την οικονομική κρίση και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Κραυγή αγωνίας από τους περιπτερούχους
Οι περιπτερούχοι και οι καπνοπώλες ετοιμάζονται για ...κινητοποιήσεις, καθώς όπως καταγγέλλουν τα φορολογικά μέτρα τους έχουν γονατίσει.
Ο κλάδος (περίπτερα, καπνοπωλεία) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση περί τα τέλη Αυγούστου και ήδη οι Ενώσεις κάνουν γενικές συνελεύσεις, και παίρνουν αποφάσεις για τριήμερη ή τετραήμερη πανελλαδική απεργία, και παράλληλη απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Στις 29 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική Γενική Συνέλευση σωματείων, ενώσεων, στο Βόλο προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του απεργιακού αγώνα. 


ΠΗΓΗ:   http://gianniotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου