Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει βελτίωση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 66,3 μονάδες, από 63,8 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (04/08).
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του, ενώ περιορίζεται στο 53% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί διευρύνεται στο 14% (από 8%), το υψηλότερο φετινό ποσοστό, ενώ 8% (από 11%) αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.
Τον Ιούλιο, στην έρευνα καταναλωτών τίθενται τρία επιπρόσθετα ερωτήματα που μετριούνται σε τριμηνιαία βάση, τα οποία εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση.
Αναλυτικότερα:
• Οριακή υποχώρηση καταγράφεται τον Ιούλιο σε σχέση με τον Απρίλιο στην πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις -85 μονάδες, σε συνέχεια της κατακόρυφης υποχώρηση 21 μονάδων της προηγούμενης μέτρησης. Η επίδοση αυτή είναι και πάλι χαμηλότερη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσων όρων, οι οποίοι έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητοι (στις -75 και -79 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη). Το 94% των καταναλωτών δηλώνει ξανά ότι δεν είναι πιθανό να προβεί σε αγορά αυτοκινήτου το επόμενο 12μηνο.
• Η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών υποχωρεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδά της, στις -93 μονάδες (από -90 στη μέτρηση Απριλίου), σε επίδοση ελαφρώς χαμηλότερη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, οι οποίες δεν μεταβάλλονται (στις -90 και -92 αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη). Μόνο το 4% δηλώνει και πάλι ότι είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας.
• Βελτίωση σημειώνεται στην πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -71 μονάδες (από -76), κινούμενος στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (-70 μονάδες). Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται υψηλότερα, στις -58 και -62 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές σχετικές δαπάνες το επόμενο διάστημα ενισχύεται έτσι στο 13% (από 10%).
Καθίζηση στην αγορά
Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας σημειώνεται μικρή βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες. Αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση είναι μικρή, με το σχετικό δείκτη να παραμένει πολύ κοντά στην ιστορικά χαμηλή επίδοση των δύο προηγούμενων μηνών.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, ουσιαστικά οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν απλώς σταθεροποιηθεί και το κλίμα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα, με την αίσθηση γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας να διατηρείται ισχυρή.
Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών να παραμένουν αμετάβλητες και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται. Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.
Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, λόγω κυρίως των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, οι οποίες και διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Τα αποθέματα ωστόσο παρουσιάζουν τάση ρευστοποίησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
Στις Κατασκευές, σημειώνεται επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται από την ηπιότερη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αμβλύνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η ήδη πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο υποχωρεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία απλώς δεν επιδεινώνονται από τα πολύ δυσμενή επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον.
ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου