'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

‘Πύλη εισόδου’ του ιού η Ελλάδα.........

Στο εργαστήριο του ΑΠΘ, ένα στα δυο δείγματα από ασθενείς με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα βγαίνουν θετικά και ταυτοποιείται ο ιός του Νείλου τύπου 2

Στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά ο τύπος 2 του ιού του δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ. Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος... τύπος εντοπίζεται σε άνθρωπο στη Γηραιά Ηπειρο, καθιστώντας τη χώρα μας «πύλη εισόδου» για την Ευρώπη του συγκεκριμένου στελέχους του ιού. Ο ίδιος ο ιός του δυτικού Νείλου, βέβαια, δεν είναι άγνωστος στην Ευρώπη, αφού επιδημία λοιμώξεων έχει καταγραφεί και σε άλλες χώρες, με τη διαφορά ότι εκεί ενοχοποιούνταν ο τύπος 1 του ιού.

«Σε όλα τα δείγματα των ασθενών στη χώρα μας απομονώσαμε τον τύπο 2 του ιού. Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τύπος ταυτοποιείται σε άνθρωπο στην Ευρώπη. Πριν από αρκετά χρόνια είχε εντοπιστεί στην Αφρική, σε ζώα και σε ανθρώπους, οπότε έγινε γνωστό ότι είναι παθογόνος. Στην Ευρώπη, μέχρι πρόσφατα ο τύπος 2 του ιού είχε εντοπιστεί μόνο σε πτηνά, στην Αυστρία και την Ουγγαρία, το 2004 και 2005. Ωστόσο, κατά τις επιδημίες σε ανθρώπους σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Ιταλία, είχε απομονωθεί μόνον ο ιός τύπου 1», ανέφερε η υπεύθυνη του Α΄ Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αννα Παπά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά είδη πτηνών μπορεί να είναι φορείς του ιού. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα, όπως άλογα, και στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Νείλου στον άνθρωπο. Ετσι, οι έρευνες για το φαύλο κύκλο της μόλυνσης δεκάδων ανθρώπων θα πρέπει να στραφούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και στα ζώα.Στο εργαστήριο του ΑΠΘ, ένα στα δύο δείγματα από ασθενείς με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα βγαίνουν θετικά και ταυτοποιείται ο ιός του δυτικού Νείλου τύπου 2.

Στους 99 οι ασθενείς, 8 οι θάνατοι

Ο ρυθμός εμφάνισης περιστατικών λοίμωξης από τον ιό είναι σταθερός από τις 5 Αυγούστου, οπότε έγινε η πρώτη διάγνωση κρουσμάτων. Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται σε 8 και οι ασθενείς οι οποίοι διαγνώστηκε εργαστηριακά ότι προσβλήθηκαν από τον ιό σε 99, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι 41 νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 47 έχουν πάρει εξιτήριο και τρεις δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ξεμπλοκαρίστηκε το αίμα

Η συρροή κρουσμάτων έθεσε σε καραντίνα τουλάχιστον 2.000 ύποπτες φιάλες αίματος που είχαν ληφθεί από περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με κρούσματα του ιού και οι πρώτες 600 αποδεσμεύτηκαν μόλις χτες. Το ασφαλές αίμα διατίθεται πλέον σε ασθενείς των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς και Λάρισας. Απομένει να ελεγχθούν οι υπόλοιπες ποσότητες και οι μονάδες αίματος από νέες αιμοληψίες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της λοίμωξης που μεταδίδουν τα κουνούπια.

Το μπλόκο στο αίμα είχε συνέπεια καθυστερήσεις σε μεταγγίσεις ασθενών και αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων σε νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Ο έλεγχος ξεκίνησε, έστω με καθυστέρηση, μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Παραλάβαμε 2.000 τεστ την Κυριακή. Μέχρι χτες είχαν ελεγχθεί 350 δείγματα από αιμοληψίες σε Βέροια, Κιλκίς και Γιαννιτσά. Ολα βρέθηκαν αρνητικά. Ετσι, το αίμα διατίθεται στα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αλλα 100 δείγματα θα ελεγχθούν σήμερα. Ωστόσο, παραγγείλαμε άλλα 2.000 αντιδραστήρια για να συνεχίσουμε τους ελέγχους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάγγισης αίματος μολυσμένου από τον ιό του Νείλου», δήλωσε στον «Α» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βέργουλας.

Ελεγχος και στη Λάρισα

Το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση δεσμευμένου αίματος έδωσε και το νοσοκομείο Λάρισας. «Εχουμε επεξεργαστεί 250 δείγματα από το Σάββατο, οπότε παρελήφθησαν τα 1.000 αντιδραστήρια, και όλα ήταν αρνητικά. Οι ποσότητες προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Λάρισας και της Πιερίας, οπότε αποδεσμεύτηκαν. Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχίσουμε τον έλεγχο πρώτα στα πιο παλιά αίματα, ώστε να διατεθούν πριν λήξουν, και σε εκείνα σπάνιων ομάδων.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν. Αν χρειαστεί θα παραγγείλουμε και άλλα αντιδραστήρια», τόνισε στον «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου, Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας. Πάντως, μένει να ελεγχθεί αν και οι υπόλοιπες ποσότητες είναι ασφαλείς, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι ύποπτες μονάδες ανέρχονται σε 2.000.

Με αφορμή τον περιορισμό των αιμοληψιών για προληπτικούς λόγους, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης κάνει έκκληση για αιμοδοσία. «Ειδικά σήμερα, η αιμοδοσία είναι όχι μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας αλλά και απαραίτητη ''στάση'' πληθυσμού για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση με την οποία ο σύλλογος καλεί τον κόσμο «να σταθεί συνοδοιπόρος στον αγώνα αυτό, στηρίζοντας έμπρακτα τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων που βρίσκονται σε κρίση».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ - ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:    http://kontiloforos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου