'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τέλος στην κατάσχεση μισθών!!!!!!!

Παράνομη και καταχρηστική η πρακτική των τραπεζών να κατάσχουν μισθούς από λογαριασμούς, για οφειλές από δάνεια και κάρτες. Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και οι καταναλωτικές οργανώσεις. Οι όροι των συμβολαίων.

Οι δεκάδες καταγγελίες για την αυθαίρετη πρακτική των τραπεζών να δεσμεύουν χρήματα από λογαριασμούς μισθοδοσίας, όταν ο δικαιοούχος οφείλει από δάνεια ή κάρτες, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που ξεκινά ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα.
Η πρακτική καταγγέλλεται ως παράνομη, αφού ο μισθός προστατεύεται συνταγματικά, ακόμη κι αν στη σύμβαση εργασίας του δικαιούχου με την τράπεζα αναγράφεται στα "ψιλά γράμματα" σχετικός όρος.
Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών ακόμη και αυτό είναι παράνομο και αποτελεί καταχρηστική πρακτική, καθώς πλέον πάνω από το 90% των κλάδων εργαζομένων, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους από λογαριασμό που ανοίγει ο εργοδότης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου.
Οι έλεγχοι για το θέμα άρχισαν από τη γενική γραμματεία μετά από καταγγελίες καταναλωτών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  καθώς η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί όλο το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.
Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά, την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων και η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης.
Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).
Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε:
"Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών".

ΠΗΓΗ:   http://news247.gr

1 σχόλιο:

  1. Ας δημιουργήσουμε το Κίνημα των Πολιτών που είναι Ενάντια στα Μέτρα του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ που πλήττουν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους και ας στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα δημοκρατικά μπλογκς πρέπει να στηρίξουν αυτό το σύνθημα.
    Τον κ Καμίνη στην Αθήνα προτείνει δήθεν η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) και έτσι θα τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή είναι κόλπο!
    Εμείς δεν ξεχνάμε ΜΑΥΡΟ στους υποψήφιους που στηρίζουν κόμματα που είναι υπέρ του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μαύρο στους υποψήφιους που στηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και η ΔΑ. Αν δεν εκφράσουμε τώρα στις εκλογές την αντίθεσή μας θα πάρουν και άλλα χειρότερα μέτρα και άλλα και άλλα έως να μας εξοντώσουν εντελώς. Μην ξεχνάτε!!! Μην αμελείτε!! Είναι κρίσιμες μέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή