Τη θέση του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα πως "Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει μια μικρή επανάσταση", έχει ως τίτλο.. της μακράς, σχεδόν ολοσέλιδης (μεγάλο σχήμα), συνέντευξης μαζί του, στο σημερινό της φύλλο, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", και όπως προσθέτει ο ίδιος, "ήδη οι Ελληνες πολίτες κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση".
Στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τοποθετείται διεξοδικά σε μια σειρά θεμάτων, όπως η οικονομική κρίση και η αντιμετώπισή της, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και οι επιτυχίες της στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας, η δρομολόγηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία και η προσέγγιση με το Ισραήλ.
Ο κ. Δρούτσας τονίζει πως υπάρχουν ήδη πρώτα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία, όπως όλοι συμφωνούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλεί και το ευρώ, για το λόγο αυτό η ίδια δημιούργησε το Μηχανισμό Στήριξης, του οποίου κάνει χρήση, ως πρώτη χώρα, η Ελλάδα, και στον ίδιο δημιουργεί κάποια απογοήτευση η μη συμμετοχή της Σλοβακίας στην κοινή προσπάθεια, που είναι θέμα αλληλεγγύης, όπως σαφώς δήλωσε και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.
Σημειώνει στη συνέχεια, πως η αλληλεγγύη συνιστά μια από τις πολυτιμότερες αρχές της ΕΕ και η Ελλάδα τη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και την έχει επιδείξει επανειλημμένα από την ένταξή της στην ΕΕ απέναντι σε κάθε μέλος και υποστήριξε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μαζί και τη Σλοβακία, κάτι που αυτή δεν πρέπει να ξεχνά τόσο γρήγορα.
Οπως επισημαίνει, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Οκτώβριο, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να επανακτήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και οι μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει μέσα σε λίγους μήνες, και εν μέρει έχει εφαρμόσει, αναγνωρίζονται ως θαρραλέες από τη Διεθνή Κοινότητα.
Διευκρινίζει ακόμη, ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης δεν της δωρίζονται αλλά πρόκειται για δάνεια, που η ίδια θα ξεπληρώσει με όχι ευκαταφρόνητους τόκους, και τα οποία η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, βλέποντας την κρίση και ως ευκαιρία για να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική.
Απαντώντας για τα αίτια της κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τα εστιάζει στο γεγονός πως το πολιτικό σύστημα, όπως και το δημοσιονομικό και φορολογικό σύστημα, με τον καιρό προσανατολίστηκαν σε μια επιρρεπή στη διαφθορά πελατειακή οικονομία, που δεν αφορούσε μόνον τη γραφειοκρατία, κάτι που οδήγησε στην έλλειψη διαφάνειας και στην απουσία επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς αυτό το σύστημα φόβιζε τους επενδυτές.
Ο κ. Δρούτσας αναφέρεται στη δρομολόγηση από την κυβέρνηση, πέραν των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών μέτρων στη διοίκηση με τη μείωση των νομαρχιών και δήμων.
Απαντώντας στο ερώτημα για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, παραπέμπει στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει και τους ευκολότερους γείτονες, ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία, και πρέπει να λάβει υπόψη της τις εμπειρίες του παρελθόντος που δυστυχώς καθιστούν αναγκαίες τις υψηλές αμυντικές δαπάνες.
Συγχρόνως όμως, όπως συμπληρώνει, η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην πολιτική προσέγγισης και παίρνει και από την Αγκυρα ανάλογα μηνύματα, και συνεχίζει να υπάρχει ο στόχος για μια από κοινού μείωση των αμυντικών δαπανών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε, πολλές φορές από τον Οκτώβριο, τον Τούρκο ομόλογό του και ο ίδιος ο κ. Δρούτσας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο έχει μια πολύ εγκάρδια και ειλικρινή σχέση.
Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και την ανάγκη να πέσει και το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη, επισημαίνει πως η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με κάποιες επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απορρίπτει ισχυρισμούς ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνδέθηκε με την προϋπόθεση από μέλη της ΕΕ, για επιπλέον αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών.
Αναφερόμενος στην προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ ο κ. Δρούτσας τονίζει πως αυτή πρέπει να θεωρηθεί ανεξάρτητη από τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, διότι αποτελούσε τμήμα του σχεδιασμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προτού υπάρξουν τα προβλήματα στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.
Οπως σημειώνει, η προσέγγιση με το Ισραήλ συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης προς τον Αραβικό κόσμο που την οικοδομεί τώρα και με το Ισραήλ, και μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο μεσολαβητή.
Τέλος στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε", ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως είναι αυτονόητη η ελπίδα πως η Ελλάδα θα αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την οικοδόμηση καλών σχέσεων στη Μέση Ανατολή καθώς, όπως επισημαίνει, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί σήμερα να διαχωριστεί από την οικονομική πολιτική και η Αυστρία δίνει εδώ ένα καλό παράδειγμα.
ΠΗΓΗ: http://sarotiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου