'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Χαστούκι αμερικανικής βουλής σε Τουρκία και κατεχόμενα!

Αν μη τι άλλο ικανοποίηση στην πλευρά μας μπορούν να δώσουν οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Χάουαρντ Μπέρμαν, για το κυπριακό. Κατά την διάρκεια συνεδρίας της επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, με θέμα  τις επιδράσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας από τις νέες παραμέτρους στην τουρκική εξωτερική πολιτική, έγιναν σημαντικές αναφορές στο κυπριακό, με τον κ. Μπέρμαν  να δηλώνει πως ήρθε η ώρα η Τουρκία να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων που διατηρεί στην κατεχόμενη Κύπρο και να σταματήσει τον εποικισμό των κατεχομένων.


Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής των Δημοκρατικών (Καλιφόρνια) Χάουαρντ Μπέρμαν ανέφερε πως αναμένεται (από την Τουρκία) περισσότερη κινητικότητα στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος, όπως υπέδειξε, ήταν πάντα αντίθετος με τη λύση του προβλήματος, ότι διαπραγματεύεται στο πνεύμα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων που προνοούν τη λύση του Κυπριακού.
 
Ο Χάουαρντ Μπέρμαν υπογράμμισε ακόμη πως ήρθε η ώρα η Τουρκία να αποσύρει μέρος του παράλογα μεγάλου αριθμού από τα στρατεύματα που διατηρεί «στη βόρεια Κύπρο» αλλά και να σταματήσει να εποικίζει με Τούρκους πολίτες το βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο όπως υπέδειξε, δεν αποτελεί κυρίαρχο τουρκικό έδαφος.
Η συζήτηση στην Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής κάλυψε όλες τις πτυχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, τις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες αλλά και την προοπτική ένταξης της στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι σημαντικό η Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κ. Χάουαρντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της πλήρους ελευθερίας των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι καιρός η Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής της Καλιφόρνια, Εντουαρντ Ρόις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Αρμενία είναι προβληματικές και πως αν η Τουρκία επιθυμούσε να επιλύσει κάποια από τα προβλήματα στις σχέσεις της με τις δυο αυτές χώρες θα μπορούσε να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια.
Ο Εντουαρντ Ρόις σημείωσε πως δεν υπάρχει προσέγγιση από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς το εμπάργκο κατά της Αρμενίας συνεχίζει να υφίσταται, όπως συνεχίζει να υφίσταται και η παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο.
«Ξεκάθαρα, θα μπορούσαν να εξεύρουν κάποιου είδους διακανονισμό ή να αποσύρουν ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών πίσω στην Τουρκία» πρόσθεσε.
Στο ίδιος μήκος κύματος σε ό,τι αφορά την Κύπρο ήταν και η τοποθέτηση του Βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων από τη Νέα Υερσέη, Κρίστοφερ Σμιθ, ο οποίος είπε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, όπου, όπως ανέφερε, ο τουρκικός στρατός κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού, συνεχίζοντας να προωθεί τον παράνομο εποικισμό και να καταστρέφει εκκλησίες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βουλευτής των Δημοκρατικών Αλμπιο Σίρες (Νέα Υερσέη) ανέφερε πως η επιθετική στάση της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επιδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία 43.000 στρατιωτών στο νησί.
Αναφέροντας πως ο ίδιος επισκέφτηκε την Κύπρο, διερωτήθηκε κατά πόσο χρειάζεται (οι Τούρκοι) να τοποθετήσουν πάνω στο βουνό (τον Πενταδάχτυλο) μια σημαία στο μέγεθος του κτιρίου της αμερικανικής Βουλής για να δείξουν στο λαό της Κύπρου ποιος είναι το αφεντικό.

ΠΗΓΗ:    http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου