«Άδειες γιοκ» στο Πεντάγωνο για τους επιτελείς, οι οποίοι μπορεί δημοσίως να τηρούν χαμηλούς τόνους και να ρίχνουν το μπαλάκι για τα τουρκικά «σούρτα-φέρτα» στο Αιγαίο στο λιμενικό και τους διπλωμάτες, στις συσκέψεις που κάνουν όμως βγάζουν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.
Το «Τσεσμέ» έφευγε, το «Πίρι Ρέις» ερχόταν και κάποιες μέρες κάνανε και τα δυο μαζί «κρουαζιέρα», το ένα βόρεια της Σαμοθράκης και το άλλο νότια από το Καστελόριζο. Η Αθήνα παρακολουθούσε «μαγκωμένη» τα ταξιδάκια των Τούρκων, ήρθε και... η ψυχρολουσία Πάγκαλου, που ξαφνικά είπε ότι η υφαλοκρηπίδα φθάνει μέχρι τα 200 μέτρα, και η κατάσταση έγινε μπάχαλο! Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η είδηση για 42 ακόμη απόστρατους κι εν ενεργεία αξιωματικούς που «μπουζούριασε» ο Ερντογάν δεν κρίθηκε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και οι ιδιαίτερα αυξημένοι αριθμοί των παραβιάσεων αποδεικνύουν αυτή την εκτίμηση. Μέσα σ’ όλα οι Τούρκοι αλλάζουν και αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Μπασμπούγ να αποχωρεί ως... μετριοπαθής και να τον διαδέχεται ο «σκληρός» Ισίκ Κοσανέρ.
Όλα αυτά δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα κλίμα επιφυλακής στο ελληνικό Πεντάγωνο, με αρκετούς επιτελείς να παραπονιούνται για εξαιρετικά «αργά αντανακλαστικά του ΥΠΕΞ» στον χειρισμό κρίσεων. Πεντάγωνο και ΥΠΕΞ φαίνεται να λειτουργούν σε... διαφορετικές ταχύτητες. Το «μαγαζί» του Δρούτσα επιζητά, αν είναι δυνατόν, ακόμη και τη... μη δημοσιοποίηση, που λέει ο λόγος, των προκλήσεων των Τούρκων με τα ωκεανογραφικά. Από την άλλη πλευρά, οι «στραταίοι» θέλουν σαφείς οδηγίες και καθοδήγηση για τον χειρισμό αυτών των λεπτών θεμάτων και πολύ συχνά η... απόγνωση είναι κυρίαρχο συναίσθημα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
Είναι δεδομένο ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε νέα φάση, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν περιλαμβάνει τίποτα το θετικό για εμάς. Η Άγκυρα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού έχει κάνει επίδειξη δύναμης σε δύο θέματα που την απασχολούν εδώ και δεκαετίες και μέσω των οποίων πιστεύει ότι θα ελέγξει το μισό – και βάλε – Αιγαίο.
Αρχικά μας έκανε τα καψώνια με τα δήθεν ναυάγια, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές της σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και μετά άρχισε να ψάχνει... για πετρέλαιο, με τα δύο πλοία - σαπάκια, το «Πίρι Ρέις» και το «Τσεσμέ». Πόσο θα τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα και πόσο μπορεί η Αθήνα να τηρεί απαρέγκλιτα το δόγμα της «στρατηγικής ψυχραιμίας»; Για το μεν πρώτο ερώτημα δεν υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις. Για το δεύτερο, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση στο χάλι που βρισκόμαστε δεν έχει πολλές επιλογές και θα επιμείνει στην «ψυχραιμία», όσο αυτή δεν συνεπάγεται πολιτικό κόστος.
Λεφτά στη στρατιωτική τεχνολογία!
Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ της Τουρκίας και το πόσο αυτό προβληματίζει την Αθήνα έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί. Οι Τούρκοι για το μόνο που δεν «τσιγγουνεύονται» χρήματα είναι για τα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται πλέον μέσω ευρωπαϊκών εφημερίδων και εντός Τουρκίας, «το στρατηγικό όνειρο της Τουρκίας είναι η στρατιωτική και τεχνολογική ανεξαρτησία της δεύτερης στρατιάς του ΝΑΤΟ, ώστε να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στη περιοχή» (εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία θα ξοδέψει εντός του 2010 4 δισ. δολάρια για προμήθειες και υπάρχει πρόβλεψη για... εξαγωγές εξοπλισμών από το 2011 περίπου 1 δισ. ανά έτος! Τι θα εξάγει η Τουρκία;
Η Άγκυρα από το 1963 έχει δημιουργήσει το κέντρο Tubiak, το οποίο είναι το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας. Το κέντρο αυτό βρίσκεται στην περιοχή Γκεζμπέ, στην αρχαία ελληνική πόλη Λίβυσσα. Σ’ αυτό το κέντρο, λοιπόν, οι Τούρκοι κάνουν απόρρητες έρευνες υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας, οι οποίες έχουν... εκνευρίσει Ισραηλινούς και Αμερικανούς. Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας, υπάρχουν διάφορες ιστορίες για αυτοκτονίες και μυστηριώδεις θανάτους ερευνητών και στρατιωτικών που δίνουν διαστάσεις... κατασκοπικού θρίλερ. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Τούρκοι προσπαθούν να σπάσουν το κλειδί συστημάτων αναγνώρισης αεροσκαφών που οι Αμερικανοί δεν τους δίνουν. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ήδη το έχουν καταφέρει και γι’ αυτό η Άγκυρα είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδρομή των ισραηλινών F-16, που στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 βομβάρδισαν πυρηνικό κέντρο στη Συρία. Αυτό προκάλεσε την οργή του Τελ Αβίβ.
Αν πρόκειται απλά για σενάρια που «φτιάχνουν» το… αυτοκρατορικό προφίλ της νεο-οθωμανικής Τουρκίας του Ερντογάν, θα φανεί. Το βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ναυπηγήσει μόνη της ένα πλωτό φρούριο, ένα σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει στρατιώτες, ελικόπτερα και άρματα μάχης, και ότι συνεργάζεται με ξένες εταιρείες για την παραγωγή επιθετικών ελικοπτέρων. Βοήθειά μας...
ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου