'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ρώσος δισεκατομμυριούχος ελέγχει το 9,7% της Τράπεζας Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews και της δημοσιογραφικής ομάδας του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, Ρώσος δισεκατομμυριούχος ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο,μέσω της εταιρείας του Odella Resources προέβη σήμερα σε αγορά μαμούθ πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, καθιστώντας αυτόματα τον εαυτό του ως το μεγαλύτερο μέτοχο του Συγκροτήματος.

 Συγκεκριμένα προέβη στην αγορά δύο πακέτων μετοχών συνολικής αξίας 222 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένη τιμή στα 4,90 ευρώ ανά μετοχή.  
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας πωλητής των πακέτων που αντιπροσωπεύει το 7,5% της τράπεζας είναι το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων του Συγκροτήματος το οποίο με βάση νεές εναρμονιστικές νομοθεσίες δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της BOCY και κατ'επέκταση θα έπρεπε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του. Πάντως το Ταμείο Προνοίας κατάφερε να πωλήσει με σημαντικό premium καθώς η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε σήμερα στα 4 ευρώ.
Ο Ρώσος εκατομμυριούχος μέσω fund να σημειωθεί ελέγχει ήδη το 2,2% της Τράπεζας Κύπρου με αποτέλεσμα με αυτή την αγορά να εκτοξεύει το ποσοστό του στο 9,7%. Για αυτό το ποσοστό να ξεκαθαρίσουμε δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει σχετική άδεια από την Κεντρική Τράπεζα καθώς θα έπρεπε να ελέγχει ποσοστό άνω του 10% για κάτι τέτοιο, ενώ για να υποχρεωθεί να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου θα έπρεπε να ελέγχει ποσοστό άνω του 30% και αφού πρώτα εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Η εξαγορά μαμούθ να σημειωθεί έγινε σε περίοδο που δεν μπορούν να εξασκηθούν τα rights της BOCY με αποτέλεσμα αυτά να παραμείνουν στο Ταμείο Προνοίας το οποίο πλέον ελέγχει το 0,1% της Τράπεζας
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος έχει ήδη καταθέσεις αρκετών εκατομμυρίων στην Τράπεζα Κύπρου θα επιδιώξει να μπει και στο ΔΣ του Συγκροτήματος. Καλοί γνώστες της αγοράς μας ανέφεραν πάντως πως με το ποσοστό που κατέχει δεν μπορεί να ελέγξει καταστάσεις και να παίρνει στρατηγικές αποφάσεις από μόνος του. Εξάλλου και η Marfin ήταν πριν από δύο χρόνια ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου χωρίς ωστόσο να καταφέρει να μπει στο ΔΣ με άτομο δικό της, αλλά ούτε και να επηρεάζει καταστάσεις με το ποσοστό που κατείχε.
Η Odella Resources Ltd, ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας είναι εγγεγραμμένη εταιρία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ανήκει σε Κυπριακό εμπίστευμα ξένων συμφερόντων. Οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με άλλες τραπεζικές δραστηριότητες, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Τράπεζας.
Στο μεταξύ το βράδυ της Τρίτης  η Τράπεζα Κύπρου επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα μας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Τραπεζα Κυπρου ανακοινώνει, ότι έχει ενημερωθεί από την Odella Resources Ltd ότι έχει αποκτήσει σήμερα 45.724.213 μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (7,57% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της).
Η Odella Resources Ltd αγόρασε 45.300.000 μετοχές από τα Ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στην τιμή €4,90 ανά μετοχή και 424.213 μετοχές από την αγορά (Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και Χρηματιστήριο Αθηνών) με μέση τιμή κτήσης €4,066.
Μετά την πιο πάνω συναλλαγή, η Odella Resources Ltd κατέχει συνολικά 58.596.580 μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 9,70% του υφιστάμενου εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (σύνολο μετοχών 604.205.955).
Η Odella Resources Ltd έχει επίσης συνάψει συμφωνία με τα Ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου για απόκτηση 29.400.000 δικαιωμάτων προτίμησης (nil paid rights) με την έναρξη της διαπραγμάτευσης τους σε μέση τιμή €0,8286, (ως η προκύπτουσα τιμή με βάση την τιμή συναλλαγής των €4,90 ανά μετοχή) που μετά την άσκησή τους θα αντιστοιχούν σε 8.400.000 νέες μετοχές.
Το ποσοστό της Odella Resources Ltd μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας (νοουμένου ότι η προτιθέμενη έκδοση της Τράπεζας καλυφθεί στο σύνολό της), περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προτίμησης που κατέχει η Odella Resources Ltd ως δικαιούχος μέτοχος καθώς και των δικαιωμάτων προτίμησης που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει ως αναφέρεται πιο πάνω, υπολογίζεται σε 8,98%. 
Σε διαφορετική ανακοίνωση, η Τραπεζα Κυπρου ανακοινώνει ότι έχει ενημερωθεί από τα Ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου ότι έχουν προβεί σε πώληση 45.300.000 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (7,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της) στην Odella Resources Ltd για €4,90 ανά μετοχή.
Μετά την πιο πάνω συναλλαγή, η συμμετοχή των Ταμείων Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρουμειώνεται από 7,6% σε περίπου 0,1%. Η Τράπεζα έχει επίσης ενημερωθεί από τα Ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων ότι έχουν συμφωνήσει με την Odella Resources Ltd για πώληση 29.400.000 δικαιωμάτων προτίμησης (nil paid rights) με την έναρξη της διαπραγμάτευσης τους σε μέση τιμή €0,8286, (ως η προκύπτουσα τιμή με βάση την τιμή συναλλαγής των €4,90 ανά μετοχή) που μετά την άσκησή τους θα αντιστοιχούν σε 8.400.000 νέες μετοχές.
Σημειώνεται ότι τα Ταμεία Προνοίας Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου προχώρησαν στην συγκεκριμένη συναλλαγή έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τις σχετικές πρόνοιες του Νόμου 146 (Ι) / 2006 που προνοεί για την Ίδρυση, Εγγραφή, Λειτουργία και Εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και της σχετικής Οδηγίας 2/2010. 

http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου