'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αδιαφορία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μικρή ήταν η σημασία που δόθηκε σε μια είδηση της 19η Μαρτίου του 2001, σύμφωνα με την οποία ένα τεράστιο παγόβουνο με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της νήσου Κύπρου αποκολλήθηκε από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής. 

Για την αποκόλληση που είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο όρος «φαινόμενο του θερμοκηπίου» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από επιστημονικά χείλη για να περιγράψει τη φυσική διαδικασία που ευθύνεται για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Η ζωή στη Γη οφείλεται ακριβώς στις ευεργετικές δράσεις  του φαινομένου, χάρη στο οποίο η θερμοκρασία ανέρχεται σε επιτρεπτά όρια. Έχει υπολογιστεί πως χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου που λειτουργεί σαν φυσική κουβέρτα πάνω από τη γη, η θερμοκρασία τη νύχτα θα έπεφτε στους –1840 C, ενώ την ημέρα η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης θα ήταν κατά 30 C χαμηλότερη.
Ωστόσο, από το 1750 και μετά, η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε σε ραγδαία αυξανόμενα επίπεδα τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα. Στην ατμόσφαιρα έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, οξειδίων του αζώτου, ενώ προσφάτως αποκαλύφθηκε η παρουσία και ενός ακόμη αερίου (SF5CF3) που ευθύνεται για το φαινόμενο. Η προέλευση του δεν είναι γνωστή και δεν υφίσταται καν η δυνατότητα παρέμβασης. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως ένα παρόμοιο αέριο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία όπλων και ηλεκτρονικών.

http://www.pame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου