Το ότι θα αυξηθεί το ΦΠΑ είναι δεδομένο. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι το πώς και πού. Αυτά είπε εν ολίγοις, ο υπουργός Οικονομικών στο Ecofin την Τρίτη (7/9), τη στιγμή που η ΕΕ μας δίνει ασυζητητί και τη δεύτερη δόση του δανείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τρία σενάρια είναι αυτά που εξετάζει:
1. Να υπάρξει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες
2. Να εξισωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
ή
3. Να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ (11%) κατά 1 ή 2%.
Την ίδια στιγμή, το Ecofin ενέκρινε στη συνεδρίαση του την χορήγηση του δεύτερου δανείου προς τη χώρα μας.
Υπό το βλέμμα της ΕΕ οι κρατικοί προϋπολογισμοί
Αν δεν περνούν πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς προϋπολογισμός κανενός κράτους δεν θα μπορεί να τεθεί προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, αποφάσισε την Τρίτη (7/9) το Ecofin.
Αν δεν περνούν πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς προϋπολογισμός κανενός κράτους δεν θα μπορεί να τεθεί προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, αποφάσισε την Τρίτη (7/9) το Ecofin.
Σύμφωνα με την απόφαση, από το 2011, τα κράτη μέλη θα καταθέτουν στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους τα σχέδια του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και αν εγκριθούν μόνο τότε θα τίθενται στο Κοινοβούλιο της κάθε χώρας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ικανοποιήθηκε από την εξέλιξη αυτή , διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ως προς μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α., όπως ανέφερε ο υπουργός υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές για την πρόοδό της δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως πχ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.α καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.
ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου