Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα που
θεωρείται εξαγωγέας μικροβίων.
Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα για την κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στη Στοκχόλμη.
Αν και το πρόβλημα φαίνεται να μην αφορά μόνο τη χώρα μας, ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι Έλληνες ασθενείς να μπαίνουν σε "καραντίνα" πριν χειρουργηθούν σε νοσοκομεία άλλων χωρών, με τη Γαλλία να έχει ήδη καταφύγει σε σχετική πρωτοβουλία.
Πρόσφατα το γαλλικό κράτος αποφάσισε να υποβάλει σε ειδικές καλλιέργειες όσους Έλληνες "εισάγονται" στα νοσοκομεία της. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μετρήσεις, η λεμπσιέλα, η ψευδομονάδα και το acinetobacter είναι τα τρία πιο επικίνδυνα βακτήρια, με ανθεκτικότητα που φτάνει το 50% στα ελληνικά νοσοκομεία.
Στο συνέδριο αναμένεται να γίνουν επισημάνσεις για τις χώρες, όπου το πρόβλημα είναι οξύ και ίσως εκδοθούν και οδηγίες προς όσους ασθενείς ταξιδεύουν προς και από αυτές.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Έλληνα ασθενή που επισκέφτηκε νοσοκομείο της Σουηδίας για να χειρουργηθεί, ωστόσο δεν έγινε δεκτός, καθώς είχε ανθεκτικό σταφυλόκοκκο.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Τραγική
είναι η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς δεν είναι λίγες οι
περιπτώσεις ασθενών που μπαίνουν στο νοσοκομείο για αφαίρεση χολής και
καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.Εχθροί της υγείας, εκτός από τις ασθένειες, φαίνεται να είναι τα ανθεκτικά μικρόβια που δύσκολα αντιμετωπίζονται, παραμονεύουν σε γωνίες, διαδρόμους και ρούχα νοσηλευτών που δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι ενδοσοκομειακές λοιμώξεις σχετίζονται με την κακή χρήση αντιβιοτικών, καθώς οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά, λόγω της αυξημένης δοσολογίας.
Στις δημόσιες μονάδες εντατικής θεραπείας φαίνεται ότι τα πρωτόκολλα υγιεινής καταρρίπτονται, καθώς τόσο οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και η παρουσία ενός μόνο νοσηλευτή που αναγκάζεται να φροντίσει πολλούς ασθενείς, αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων κατέχει το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 16,3%, ακολουθεί το Λαϊκό με 13,9% και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο με 11,8%.
http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου