Αναπόφευκτη και κρίσιμη η κοινωνική αναταραχή
Εθελούσια έξοδο στο Δημόσιο, μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ και τομέα υγείας, ζητούν οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των των ελεγκτών, τις οποίες παρέθεσαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Τόνισαν ότι πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα αναγνωρίζοντας ότι δεν αποδίδουν περαιτέρω οι περικοπές μισθών και συντάξεων."Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, να μην κοιτιόμαστε", είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν.
Οι ελεγκτές τόνισαν ότι "είναι δυσβάσταχτος ο Δημόσιος τομέας" και δεν απέκλεισαν ακόμα και κλείσιμο ΔΕΚΟ αν χρειαστεί .Στο ζήτημα των συμβάσεων, είπαν ότι θα υπερισχύσουν οι υπηρεσιακές, αλλά δεν θα επηρεαστούν οι κατώτατοι μισθοί.
Μίλησαν για πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ ή και για επέκταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας με νέα δάνεια.Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος παραμένει, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται.
Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί, κυρίως όσο αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται στην κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη χώρα μας, για τη δεύτερη επανεξέταση της πορείας του προγράμματος.
Όπως ανέφεραν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
- Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης
- Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
- Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από το σημείο όπου θα δίδονταν η συνέντευξη Τύπου, καθώς οργισμένοι πολίτες διαμαρτύρονταν για τα αυστηρά μέτρα του μνημονίου.
http://www.news21.gr/content.php?cid=100#c17287
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου