'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

«Πάτωσαν» όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια..!!!!

Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 κορυφαίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο, «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «Times».

Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά για τη χώρα μας, καθώς μέχρι πρότινος στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβανόταν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο το 2009 είχε βρεθεί στην 177η θέση.


Όλα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Πανεπιστήμιο, καθώς οι πρυτάνεις έχουν ήδη απορρίψει ως «απαράδεκτο και προσβλητικό» το κείμενο της διαβούλευσης, που πρότεινε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Ήδη τρία από τα σημαντικότερα ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους με το περιεχόμενο της αναδιάρθρωσης, που δρομολογεί το υπουργείο.


Οι κορυφαίοι, η παρουσία της Τουρκίας, η ενδυνάμωση της Ασίας και οι «απόντες»

Σύμφωνα με τον κατάλογο των «Times», για άλλη μια χρονιά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο ανακηρύσσεται το Harvard στις ΗΠΑ και ακολουθούν στις πρώτες θέσεις το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Stanford και το πανεπιστήμιο του Princeton.


Οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Cambridge και της Οξφόρδης. Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στην Ευρώπη τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία (2), το Βέλγιο (2), η Ισπανία (2), η Αυστρία (2), η Φινλανδία (1) και η Νορβηγία (1).


Με δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα εκπροσωπείται στη λίστα των «κορυφαίων» η Τουρκία, το πανεπιστήμιο του Bilkent (112η θέση) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (183η θέση).


Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ασία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο είναι το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ με αρκετά πανεπιστήμια εκπροσωπείται και η Κίνα.


Ηχηρή χαρακτηρίζεται, ωστόσο, η απουσία, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας, καθώς πρόκειται για μια χώρα, στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου.


Απόντα από τη λίστα είναι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της Νότιας Αμερικής, αν και οι συντάκτες των «Times» επισημαίνουν την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Αντίθετα, η Αφρική εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής (107η θέση) και το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (147η θέση).


Ως προς το αντικείμενο σπουδών, στον τομέα μηχανικής και τεχνολογίας (Engineering and Technology) κορυφαίο πανεπιστήμιο είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στον τομέα επιστημών της ζωής (Life sciences) το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στον ιατρικό τομέα (Pre-Clinical and Health) το Harvard, στον τομέα φυσικών επιστημών (physical sciences) επίσης το Harvard όπως στις κοινωνικές επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (Arts and Humanities).


Ανάμεσα στα κριτήρια που έλαβαν υπόψη τους οι ειδικοί του «THE» είναι η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για διδάσκοντες και διδασκόμενους. 


zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου