'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Στη μέγγενη της τρόικας και των οίκων αξιολόγησης

Στο ίδιο έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες πριν, εν μέσω και μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Την ώρα που από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αποδεικνύεται ότι η υπανάπτυξη βασιλεύει στη χώρα, καθώς περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους ανέργους και οικονομική στένωση, οι δανειστές πιέζουν τη χώρα να λάβει νέα μέτρα που θα στραγγίξουν έως σταγόνας την όποια ελπίδα ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, οι αγορές εξακολουθούν να γυρνούν την πλάτη στην ελληνική οικονομία, εκτοξεύοντας το κόστος κρατικού δανεισμού στα επίπεδα προ μέτρων και προ μνημονίου.

Επί της ουσίας, οι αγορές στέλνουν το μήνυμα, ότι αφενός τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα δεν έφτασαν, και αφετέρου ότι η χώρα οδεύει πρόσω ολοταχώς προς αναδιάρθρωση του χρέους της.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης
Από τον Fitch στον Moody’ s κινείται η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Από αυτούς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, των οποίων η ακεραιότητα έχει ουκ ολίγες φορές τεθεί εν αμφιβόλω, εξαρτάται ο ελληνικός κρατικός δανεισμός. Συγκεκριμένα, από την αυτοψία των τεχνοκρατών που θα κάνουν στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται εν πολλοίς η κίνηση των ελληνικών spread. Ήδη στην Αθήνα βρίσκονται οι τεχνοκράτες του Fitch, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Θα έχουν επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις εμπορικών τραπεζών.


Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εκτός της κατηγορίας των χωρών με ομόλογα που βαθμολογούνται ως «σκουπίδια» («junk»). Από την επερχόμενη δε επίσκεψη θα εξαρτηθεί και το εάν η Fitch θα αλλάξει ή όχι τη βαθμολογία της για την Ελλάδα.


Την ίδια ώρα, στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας, αναμένονται στην Αθήνα στελέχη του οίκου Moody’s, για να πράξουν το ίδιο με τους τεχνοκράτες της Fitch.
Ο προϋπολογισμός
Οδηγίες για τη σύνταξη του πιο δύσκολου προϋπολογισμού από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν και ο οποίος θα κατατεθεί στις 18 Νοεμβρίου δέχονται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών από την τρόικα. Είναι σαφές ότι ο προϋπολογισµός λιτότητας πρέπει να έχει ένα κυρίαρχο μήνυμα: τη σαφή μείωση του ελλείμματος όπως ορίζει το μνημόνιο.
Η µείωση του ελλείμματος το 2011 θα βασιστεί σε κυρίως μέσω περικοπών στις ∆ΕΚΟ.

Οι κατ' αρχήν αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου είναι για περικοπές των επιδομάτων των εργαζομένων, ώστε να µην ξεπερνούν το 8% των μισθών. Επίσης, θα προβλέπονται οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο ∆ΕΚΟ ή φορέων του Δημοσίου, όπως και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους, στα πρότυπα του ΟΣΕ. Εξάλλου, από καιρό έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι οι συγκοινωνίες είναι ο βασικός τομέας που θα υπάρξουν οι μεγάλες περικοπές.


Τα νέα μέτρα και οι αντιδράσεις
Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, µε βάση το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει νέες μαζικές αντιδράσεις εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη δει σημαντικές περικοπές στα εισοδήματά τους.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης ως το τέλος του χρόνου, µε ενιαίο νοµοσχέδιο για δικηγόρους, συµβολαιογράφους, φαρµακοποιούς, µηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές.

Μέγα ζητούμενο η επιβολή νέων φόρων
Η αγορά και οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν νέους φόρους. Το ίδιο επικαλείται και o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN. Ο υπουργός, πάντως, προανήγγειλε σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, για τις οποίες, όπως είπε, υπάρχουν σχέδια, τα οποία θα αποσαφηνιστούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία κατάσταση που δεν μπορούν να αντέξουν νέους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου