'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Στις εφορίες αναστενάζουν οι πρατηριούχοι...

Δεν εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών περί επιστροφής του ΕΦΚ Όλο και πληθαίνουν οι πρατηριούχοι που δεν πραγματοποιούν πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καθώς δεν εισπράττουν τις επιστροφές του ΕΦΚ από τις αρμόδιες ΔΟΥ.  

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι συνεχίζουν να μην εφαρμόζονται οι επανειλημμένες δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών περί επιστροφής του ΕΦΚ στους πρατηριούχους που έχουν ρυθμίσει τις εκκρεμότητές τους.

«Όταν κάνετε ρύθμιση, λαμβάνετε φορολογική ενημερότητα για οποιαδήποτε χρήση, όμως αυτή η ενημερότητα δεν ισχύει για την επιστροφή του ΕΦΚ» ήταν η απάντηση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα πρατηριούχος που πήγε σε ΔΟΥ της Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να εισπράξει τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης που ο ίδιος είχε πληρώσει για λογαριασμό των πελατών του. 


Με βάση τη ρύθμιση που έχει κάνει για οφειλές, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος θεωρείται ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ωστόσο η εφορία ακόμη και σήμερα δεν του επιστρέφει τον ΕΦΚ.
Ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν σε όλες τις εφορίες ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές που έχουν υπόλοιπο μερικά ευρώ, όπως είχε πρόσφατα καταγγείλει η ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων).


Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αφορά μερικές δεκάδες δικαιούχους που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στις επιστροφές του ΕΦΚ με υπαιτιότητα των εφοριών.


Και όλα αυτά όταν έχει εκδοθεί από την πλευρά του ΥπΟικ εγκύκλιος για την άμεση καταβολή των επιστροφών ΕΦΚ στη βάση της ΠΟΛ 1140/11.10.2010 που προβλέπει ρητά ότι οι επιστροφές γίνονται για όλους τους φορολογικά ενήμερους πρατηριούχους.


Η κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό πρατηριούχων να μη διανέμει πετρέλαιο θέρμανσης με δεδομένα τα υψηλά κόστη κίνησης, την αυστηροποίηση των όρων συναλλαγών με τις εταιρείες εμπορίας και τη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη βενζίνη που τον Οκτώβριο έφτασε το 20%. Επί του παρόντος, οι καιρικές συνθήκες και οι διανομές που γίνονται από εταιρείες εμπορίας και τους υπόλοιπους εμπόρους, καλύπτουν τη ζήτηση και δεν αναμένεται να εμφανιστούν προβλήματα στην αγορά.


Πηγή:energypress
http://kapistri.blogspot.com/2010/11/blog-post_1416.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου