'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Οι νέοι βάζουν στόχο τις υποτροφίες!!!

Σπουδές με υποτροφία επιδιώκουν να εξασφαλίσουν χιλιάδες νέοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  

Το ενδιαφέρον για υποτροφίες, όπως επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα..

Μπορεί οι διαδικασίες για εξασφάλιση μιας υποτροφίας να είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, αλλά οι νέοι δεν φαίνεται να πτοούνται και αναζητούν τρόπους να σπουδάσουν έχοντας οικονομική ενίσχυση. 

Οι ενδιαφερόμενοι, ψάχνοντας στις βασικές πηγές, που είναι το υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), οι διάφορες χώρες και τα πανεπιστήμια, μπορούν να εντοπίσουν υποτροφίες σε σπουδές που επιθυμούν. που επιθυμεί.
Το ΙΚΥ, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", διαχειρίζεται τις υποτροφίες που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση και κάθε χρόνο προκηρύσσει υποτροφίες που δίνονται μέσω γραπτών εξετάσεων.
Οι υποτροφίες παρέχονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορούν:
1) τους πρωτοετείς που επιλέγονται με βάση τη σειρά εισαγωγής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
2) τους προπτυχιακούς φοιτητές, που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμών στα ενδιάμεσα έτη
Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 περισσότερες από τριάντα χώρες δίνουν υποτροφίες στο πλαίσιο των μορφωτικών ανταλλαγών της χώρας μας με άλλες χώρες.
Οι όροι ωστόσο των υποτροφιών διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τους παρόχους, εάν δηλαδή διαθέτει μία χώρα πανεπιστήμιο, Εκκλησία, κληροδότημα κ.λπ.
Οι δικαιούχοι υποτροφιών
Σε γενικές γραμμές, οι υποτροφίες όλων των ειδών απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πρώτευσαν σε προαγωγικές ή πτυχιακές εξετάσεις, φοιτητές και σπουδαστές που διακρίθηκαν σε εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξετάσεις επίδοσης στα εξάμηνα σπουδών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χορηγούνται επίσης υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε πολίτες από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από άλλες χώρες και ηπείρους.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Η διάρκεια των υποτροφιών ορίζεται από 12 έως 36 μήνες και εξαρτάται τόσο από το πρόγραμμα σπουδών όσο και από τις επιδόσεις των υπότροφων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
1) Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια
2) Πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο της αλλοδαπής. Πτυχίο ελληνικού ΤΕΙ ή ξένου τεχνολογικού ιδρύματος
3) Να μη διαθέτει ο υποψήφιος προσωπικά επαρκή οικονομικά μέσα
4) Υποτροφίες δικαιούνται τα πρόσωπα που διακρίνονται για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος τους
5) Οι άνδρες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στους διαγωνισμούς, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή έχουν αναβολή κατάταξης
6) Δεν γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές
7) Η διάρκεια των υποτροφιών είναι συνήθως 12 μήνες, εκτός αν ορίζεται κατά περίπτωση διαφορετικά
8) Η υποτροφία καλύπτει το κόστος διαβίωσης, δίδακτρα (εφόσον απαιτούνται), δαπάνες ασφάλισης, έξοδα πρώτης εγκατάστασης, εργαστηριακές δαπάνες
Για πληροφορίες
1) Υπουργείο Παιδείας. Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας - Ανδρέα Παπανδρέου 37-151 80 Μαρούσι - 2ος όροφος - 2005 γραφείο, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 12.00-14.30. Τηλέφωνο: 210-344.34.69-8
2)Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ) - Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (Νεραντζιώτισσα) -ισόγειο- κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 9.00-14.00 (μόνο για παραλαβή προκήρυξης)
3) Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στη διεύθυνση Μακρή 1 & Δ. Αρεοπαγίτου, καθ’ όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες (12.00-2.30 μ.μ.) και στα τηλέφωνα: 210-3726394, 395, 341 και 346. Επίσης οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.iky.gr

http://cosmo.gr/News/Hellas/296504.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου