'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας συνδέεται η ακμή!!

Σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, οι νέοι που πάσχουν από σοβαρή ακμή, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ ο κίνδυνος, ίσως και να επιδεινώνεται, από τα φάρμακα κατά της ακμής. 

Οχτώ στους δέκα εφήβους, δυστυχώς, ταλαιπωρούνται από ακμή, καθώς και από άλλα δερματικά προβλήματα, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν και να παραμορφώσουν το πρόσωπο και κατά συνέπεια να δημιουργήσουν πολύ έντονα και αρνητικά συναισθήματα στους νέους.

Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον Άντερς Σάντστρομ, επισήμαναν ότι φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, όπως το Roaccutane (isotretinoin), παρά το γεγονός ότι καταπολεμούν την ακμή και συνεπώς μειώνουν τις αυτοκτονικές σκέψεις, είναι τόσο ισχυρά και έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στις ορμόνες του οργανισμού, που σε μερικούς ευαίσθητους νέους, μπορεί να φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Για να διεξάγουν τα συμπεράσματα αυτά, οι σουηδοί επιστήμονες, μελέτησαν περίπου 5.800 περιστατικά και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας, αυξάνεται ένα έως τρία χρόνια πριν αρχίσει η χορήγηση ενός τέτοιου φαρμάκου, πράγμα που δείχνει ότι η ίδια η ακμή αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι ενδείξεις όμως δεν είναι εξίσου ξεκάθαρες σε σχέση με τον ρόλο, που παίζει ένα φάρμακο όπως η isotretinoin, καθώς ο υψηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε περίπου έξι μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας με το φάρμακο.

''Μερικοί ασθενείς, πιθανώς ευαίσθητοι στο φάρμακο, που έκαναν την πρώτη τους απόπειρα αυτοκτονίας σε στενή σχέση με την θεραπεία, ίσως το έκαναν λόγω έκθεσής τους στο φάρμακο'', υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Πρόσθεσαν ότι, από την άλλη, είναι πιθανό, μερικοί ''ασθενείς που δεν είδαν βελτίωση από την θεραπεία, να απελπίστηκαν από την προοπτική να συνεχίσουν να ζουν με μια τόσο παραμορφωτική για το πρόσωπό τους ακμή''.

Όπως είπαν, αν όντως το φάρμακο το ίδιο σχετίζεται με την επιδείνωση μιας αυτοκτονικής διάθεσης, τότε νέες έρευνες στο μέλλον θα πρέπει να εντοπίσουν ποιοι νέοι είναι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι σε αυτό, ενώ συμπέραναν επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να κινδυνεύουν περισσότερο, όσοι ήδη έκαναν μια τέτοια απόπειρα, καθώς απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί να συμβούν αρκετό καιρό, μέχρι κι ένα χρόνο, μετά τη διακοπή της θεραπείας με το φάρμακο.

Η νέα έρευνα αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στη διαμάχη, σχετικά με το αν τα φάρμακα κατά της ακμής, όπως το Accutane της Roche, το οποίο, εμφανίστηκε το 1982 και έχει έκτοτε επικριθεί για διάφορες πιθανές παρενέργειες, κάτι που η παραγωγός ελβετική εταιρία έχει αρνηθεί, μπορούν να επιδεινώσουν τις αυτοκτονικές σκέψεις στους νέους.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από Καναδούς επιστήμονες, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Από την άλλη, μια φετινή νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται, ούτως ή άλλως, στους νέους με την πιο σοβαρή ακμή, καταδεικνύοντας έτσι ότι το φάρμακο, μάλλον, δεν έχει σχέση.      


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου