Σκαλίσματα 7.000 ετών έφερε στο φως η ξηρασία που πλήττει το Ρίο Νέγκρο,
το μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, η στάθμη των νερών του οποίου έφτασε
στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.
Την ανακάλυψη μάλιστα έκανε ένας ψαράς τον περασμένο μήνα...
“Πρόκειται για άλλη μία, αδιάψευστη ένδειξη ότι ακόμη και πριν από χιλιάδες χρόνια, στον Αμαζόνιο υπήρχαν πολλοί, μεγάλοι οικισμοί”, σημειώνουν αρχαιολόγοι, που μελέτησαν τις εικόνες φιδιών και προσώπων, που χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή.
“Ανέκαθεν επικρατούσε η αντίληψη ότι ο Αμαζόνιος ήταν "άδειος". Η αλήθεια είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή, καθώς πλέον έχουμε αποδείξεις ότι πολλές περιοχές του Αμαζονίου κατοικούνταν”, λέει ο πρέδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας της Βραζιλίας, Εδουάρδο Νέβες.
“Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ανακαλύπτονται διαρκώς «απίστευτα κεραμικά αντικείμενα και αποδείξεις ότι στην περιοχή υπήρχαν μεγάλα χωριά και δρόμοι που οδηγούσαν από το ένα μέρος στο άλλο. Στην πόλη Μανάους, είναι εντυπωσιακό πόσα αντικείμενα έχουν καταστραφεί”, υπογραμμίζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και του Κολλεγίου του Λονδίνου, Μανουέλ Αρόγιο-Καλίν.
Πάντως, τα σκαλίσματα έχουν ήδη αρχίσει να “χάνονται” και πάλι, αφού η στάθμη του νερού ανεβαίνει, με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καταγράψουν και να συντηρήσουν τα ευρήματα, να ελπίζουν αφενός πως θα προλάβουν να τα διασώσουν από φυσικούς παράγοντες, αλλά και από τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας.
cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου