'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σκληρό παζάρι για μισθούς!

Το φάσμα της κρίσης και οι νέες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με βάση τις συμφωνίες της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, την περικοπή αυξήσεων και ο κατώτατος μισθός. Ποιές εταιρίες την παραβίασαν επικαλούμενες το Μνημόνιο.

Πάγωμα μισθών και απολύσεων αντί της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού υπογράφουν τα συνδικάτα, με βάση τη συμφωνία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Ήδη η κρίση έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με επιχειρήσεις να προχωρούν -με την απειλή λουκέτου- σε μείωση αποδοχών, ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ή μέρες απασχόλησης, τρίμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού καθώς και εκ περιτροπής εργασία.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας 2010-2012 προβλέπει τη διατήρηση έως το Ιούνιο του 2011 του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου στα 739,56 ευρώ και 33,04 ευρώ, με προοπτική αύξηση τον Ιούλιο στα 750,65 και 33,53 ευρώ εάν δοθεί αύξηση 1,5% ή εάν η αύξηση φθάσει το 1,7% με βάση την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού, μισθοί και ημερομίσθια θα αυξηθούν στα 763,41 και 34,10 ευρώ.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την ΓΣΕΕ στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί προβλέπεται πάγωμα των αποδοχών για φέτος και μικρές αυξήσεις για το 2011, με αντάλλαγμα των διατήρηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Μία επιχείρηση, η εταιρία Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση με τους εργαζόμενους για διετές πάγωμα μισθών, η ΟΤΟΕ από την πλευρά της τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, ενώ στις ΔΕΚΟ όπου οι αυξήσεις έχουν παγώσει δια νόμου θα επιδιωχθεί συνομολόγηση συμβάσεων με θεσμικά μόνον αιτήματα.

Ωστόσο ορισμένοι εργοδότες επικαλούμενοι το σχετικό άρθρο του Μνημονίου που επιτρέπει οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις να αποκλίνουν των κλαδικών θεωρούν και το εφαρμόζουν στην πράξη σε επιχειρήσεις (σύμβαση ΗΣΑΠ με εταιρία φύλαξης) την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού των 740 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΣΕΕ αντέδρασε και κάλεσε τόσο τη διοίκηση του ΗΣΑΠ και την εταιρία ασφαλείας να μην αποδεχθούν τη σύμβαση με το επιχείρημα ότι στις εργολαβίες απαιτείται η πλήρης τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες δεν μπορούν να είναι κατώτερες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου