'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχία για ντόμινο στην Ευρωζώνη...

Έντονη είναι η ανησυχία όπως διαγράφεται και σε άρθρα διεθνών ΜΜΕ για ντόμινο στην Ευρωζώνη με τα spreads των δεκαετών ομολόγων να εκτινάσσουν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού. Έτσι αν η Ελλάδα έβγαινε να δανειστεί την Πέμπτη θα πλήρωνε επιτόκιο 12,10%, η Ιρλανδία 9,01%, η Πορτογαλία 7,15%, η Ισπανία 5,20% ενώ τον ανήφορο πήρε και το ιταλικό επιτόκιο που έφτασε το 4,34%.


Η γερμανική εφημερίδα Finacial Times απευθύνεται στις ηγεσίες της ευρωζώνης και καταγγέλλει: «Αντί να μας διασώσουν από την χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι επαναλαμβάνουν συνέχεια τα ίδια λάθη. Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική ένωση». Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει τα εξής: Αυτή η ευρωπαϊκή δευτεροκλασάτη κωμωδία για το ευρώ είναι στην ουσία της πολύ σοβαρή, καθώς εδώ δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματά μας, αλλά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή επιρροή στη διεθνή πολιτική. «Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο, όπου η τραγωδία βραχυπρόθεσμα θα εξελιχθεί ξανά σε φάρσα, πριν μεταβληθεί ξανά σε τραγωδία σε προβλέψιμο χρόνο… Δεν αναγκάσαμε τους Ιρλανδούς να αποδεχθούν την οικονομική βοήθεια, γιατί θέλουμε να προστατέψουμε την νομισματική ένωση, αλλά και για να διαφυλάξουμε τη Γερμανία από την χρεωκοπία ενός μέρους του τραπεζικού της συστήματος.»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Φόβοι για κρίση και στην Ιταλία», αναφέρει: «Υπάρχουν όντως λόγοι γιατί η Ιταλία δεν παρασύρθηκε στη δίνη των αναταράξεων της οικονομικής κρίσης. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος, είναι ότι οι ιταλικές τράπεζες δεν χρειάστηκαν κρατική βοήθεια... Αυτή τη στιγμή όμως κινδυνεύει το πολιτικό τοπίο με απόλυτη στασιμότητα. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι αποδυναμωμένος και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Η Ιταλία κινδυνεύει να μείνει ακέφαλη πολιτικά, ανίκανη για αποφάσεις και κυρίως ανίκανη να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το ποσοστό της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να μην ξεπεράσει το 1%.».

Η Bild φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Klaus Reglingο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καμιά χώρα δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς το ευρώ. Για τις αδύναμες χώρες αυτό θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Το ίδιο ισχύει και για τις ισχυρές οικονομικά χώρες. Η Ευρώπη δεν θα έχει παρά τη μισή αξία χωρίς το ευρώ».

Το BBC πάλι, στο άρθρο του με τίτλο «Η κατάρευση της Ευρωζώνης είναι “αδιανόητη”» αναφέρεται στα όσα είπε ο Klaus Regling ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης ε4νώ γίνεται εκτενής αναφορά στις φορολογικές αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο διάσωσης στην Ιρλανδία.


Η γαλλική Le Figaro, σε άρθρο της με τίτλο «Η ιρλανδική κρίση μολύνει την ζώνη του ευρώ» επικαλείται τον διοικητή της ισπανικής τράπεζας και επισημαίνει πως οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης στην Ιβηρική χερσόνησο εντείνονται, ενώ ανήσυχες είναι και οι αγορές. Μάλιστα, το άρθρο παραθέτει στοιχεία για την κούρσα των spread και των ασφάλιστρων κινδύνου. 
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου