'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

CSI αλά… Ελληνικά !!!!

Με προδιαγραφές εξωτερικού και παρόμοια με τα σίριαλ CSI Las Vegas και CSI Miami είναι τα υπερσύγχρονα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ. ΑΣ που στεγάζονται στη λεωφόρο Αθηνών. 

Οι 420 αστυνομικοί και ειδικοί επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έχοντας στη διάθεση τους συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, ερευνούν κάθε χρόνο περίπου 40.000 εγκληματικές ενέργειες εκ των οποίων εξιχνιάζουν τις 3.000.


Μέσω υπερσύγχρονων τεχνικών και ειδικών μεθόδων, αναλύουν βίντεο από ληστείες και ένοπλες επιθέσεις ενώ στην ηλεκτρονική τους βάση βρίσκονται καταχωρημένοι 38.000 σεσημασμένοι κακοποιοί. Διαθέτουν παράλληλα online αρχείο 400 ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις αθλητικής βίας, ενώ εξετάζουν περίπου 500 υποθέσεις αναλύοντας βιολογικό και γενετικό υλικό, εκ των οποίων οι 30-40 αφορούν θέματα πατρότητας και ενδοοικογενειακά θέματα.


Αυτό είναι το νέο CSI της ΕΛ.ΑΣ που εδώ και λίγες εβδομάδες στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο πενταώροφο κτίριο συνολικής έκτασης 30.000 τετραγωνικών μέτρων και παραπέμπει σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, διαθέτοντας εστιατόρια, τυπογραφείο, γκαράζ 270 θέσεων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία «Μουσείου του Εγκλήματος».


Ανάμεσα στα άλλα, διαθέτει Αυτόματο Σύστημα Συγκριτικών Εξετάσεων Ιχνών, Καλύκων και Βολίδων, Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων, Αυτόματο Σύστημα Αρχειοθέτησης Φωτογραφιών, Σύστημα Εξέτασης Φωνής και Ηχου, Σύστημα Εξέτασης Ψηφιακών Δεδομένων, Αναλυτή Αλληλουχιών Βάσεων DΝΑ και άλλα σύγχρονα συστήματα. Ωστόσο, ένα από τα πλέον πιο σημαντικά συστήματα είναι αυτό της Αρχειοθέτησης και Επίδειξης Φωτογραφιώνόπου έχουν καταχωρηθεί δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες υπόπτων με κριτήρια αναδίφησης τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, τα σωματομετρικά στοιχεία τους αλλά και σημάδια ή τατουάζ που έχουν στο σώμα και στο πρόσωπό τους.


Νέος προϊστάμενος του ελληνικού CSI είναι ο 56χρονος ταξίαρχος κ. Κώστας Αντωνίου, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί των Εργαστηρίων εκτός από τις σκηνές σύνθετων εγκληματικών ενεργειώνκαλούνται στην καθημερινότητα τους να ερευνήσουν και πιο απλές υποθέσεις όπως ενδελεχή ανάλυση βίντεο από κάμερα… στάνης και οπτικού υλικού από φούρνο στο Νέο Κόσμο.

Πηγή: Το Βήμα
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου