'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι μεγάλες στιγμές του 2010!!!

Μια πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει, μια ακόμα πιο δύσκολη έρχεται. 

Το NEWS 247, επιλέγει δέκα σημαντικές στιγμές της ελληνικής επικαιρότητας που σημάδεψαν το 2010 και σας εύχεται καλή χρονιά και καλή δύναμη για το 2011 (Pics).

Οι τρεις νεκροί στην τράπεζα Marfin, η προσφυγή στο ΔΝΤ και τα όσα ακολούθησαν, αλλά και η έξαρση της τρομοκρατίας είναι γεγονότα ενδεικτικά του τι συνέβη στη χώρα, ενώ η προσπάθεια να βρεθούν ευχάριστες ειδήσεις ήταν φέτος πιο δύσκολη από ποτέ.

Το έτος που φεύγει, πιθανότατα θα αποτελέσει ορόσημο για τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την πορεία της χώρας μας, που βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεωκοπία και διασώθηκε, με πολύ ακριβό αντίτιμο.

Το NEWS 247 θυμάται δέκα στιγμές της ελληνικής επικαιρότητας που σημάδεψαν το 2010, με την ελπίδα, παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, το 2011 η ζωή των Ελλήνων να μην επιδεινωθεί ραγδαία.

10. Το φιάσκο της καπνοαπαγόρευσης

 Την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ με τυμπανοκρουσίες η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (Δείτε εδώ). Ο τρόπος εφαρμογής του νόμου είναι ενδεικτικός της ελληνικής νοοτροπίας και της διαχρονικής κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.
Τους επόμενους μήνες ο νόμος εξευτελίζεται αρχικά στα κρυφά και στη συνέχεια με. επίσημες ανακοινώσεις καταστηματαρχών που επαναφέρουν με το έτσι θέλω τα τασάκια. Έξι μήνες μετά,  τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και η καπνοαπαγόρευση έχει παραβιαστεί στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν με την ψήφιση ενός νόμου.

9. Ο Κλασικός Μαραθώνιος 2.500 χρόνια μετά

 Μια από τις λίγες στιγμές που μπορούμε να ανακαλέσουμε με υπερηφάνεια μέσα στο 2010, είναι η διεξαγωγή του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην επέτειο από τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα.
Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προσδοκία,με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός να τρέχουν στις διαφορετικές αποστάσεις.
Τα βλέμματα είναι στρέφονται στην Ελλάδα για καλό σκοπό μετά από πολύ καιρό και το μήνυμα είναι σαφές. Παρά την οικονομική κρίση, οι Έλληνες θα έχουν πάντα ως σημείο αναφοράς την ιστορία τους για να μπορούν να αντιμετωπίζουν κάθε δύσκολη συγκυρία. Αρκεί φυσικά να μην την ξεχνάνε.

8. Έγκλημα και τιμωρία

 Η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, κλείνει στις 11 Οκτωβρίου 2010 με την καταδίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσα δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό και καταδικάζει τον Ε. Κορκονέα, οποίος εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 15χρονο, σε ισόβια κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας και τον Βασίλη Σαραλιώτη δέκα χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια.
Η ανακοίνωση της απόφασης δημιουργεί ένταση στο δικαστήριο, ωστόσο ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας.

7. Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

 Μεγάλη στιγμή για τον ελληνισμό, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπεντάυγουστο, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά για πρώτη φορά μετά από το 1923 (Δείτε εδώ).
Χιλιάδες ορθόδοξοι προσκυνητές συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν το κορυφαίο αυτό ιστορικό και θρησκευτικό γεγονός, με τις τουρκικές αρχές να λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για το φόβο επεισοδίων. Τελικά, όλα κύλησαν ομαλά και η Θεία λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης και χωρίς απρόοπτα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας Ελληνικά και Τουρκικά, εμφανώς συγκινημένος, έστειλε μήνυμα Ειρήνης και συμφιλίωσης, ενώ στο τέλος της μεγάλης αυτής ημέρας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

6. Αυτοδιοικητικές εκλογές με φόντο το μνημόνιο

 Μορφή ψήφου εμπιστοσύνης για τους  χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία, πήραν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προεκλογικά έθεσε το δίλημμα νίκη ή πρόωρες εκλογές (Δείτε εδώ), με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου να αποτελεί μεν αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, αλλά όχι τόσο ηχηρή, ώστε να πραγματοποιήσει την απειλή του.
Ο δεύτερος γύρος σημαδεύεται από ιστορικές ανατροπές, με τον δήμο της Αθήνας να καταλήγει στον Γ. Καμίνη και τον δήμο της Θεσσαλονίκης στον Γιάννη Μπουτάρη. Η αποχή θριαμβεύει, το ΚΚΕ ανεβαίνει και τα δύο κόμματα εξουσίας δηλώνουν ικανοποιημένα, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το γιατί.

5. Τρόμος και αίμα

 Για άλλη μια χρονιά, το αστυνομικό δελτίο ήταν γεμάτο ειδήσεις που αφορούσαν τη δράση τρομοκρατών, με αποκορύφωμα το δέμα βόμβα που σκότωσε συνεργάτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις 28 Μαρτίου βρίσκει τραγικό θάνατο ένας 15χρονος Αφγανός από έκρηξη βόμβας στα Πατήσια(δείτε εδώ). Το τυφλό χτύπημα, παρέμεινε ορφανό, καθώς καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Στις 24 Ιουνίου οι τρομοκράτες χτυπούν στην καρδιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Έκρηξη βόμβας σημειώνεται στον 7ο όροφο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο υπασπιστής του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γ. Βασιλάκης.
Το παγιδευμένο δέμα είχε σταλεί μέσω ΕΛΤΑ στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και από εκεί μεταφέρθηκε στο υπουργείο χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. 
Αρκετούς μήνες αργότερα, έρχεται στο φως, η πληροφορία ότι η ΕΛΑΣ, είχε βρει αποτύπωμα του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα πάνω στον φάκελο-βόμβα που σκότωσε τον συνεργάτη του υπουργού (Δείτε εδώ).

4. Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

 Τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. 
Οι δράστες τον ειδοποίησαν ότι του κλέβουν το αυτοκίνητο και όταν κατέβηκε τον εκτέλεσαν με αυτόματα. Στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο(δείτε εδώ). 
Ο φόνος του συγκλονίζει το πανελλήνιο και προκαλεί την σύσσωμη καταδίκη από τον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της χώρας.
Εννέα ημέρες αργότερα, η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» που στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για χτύπημα σε δημοσιογράφο, αναλαμβάνει με προκήρυξη την ευθύνη για τη δολοφονία. Το ύφος της προκήρυξης σοκάρει, καθώς αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο θύμα και τις δραστηριότητές του. 

3. Μέτρα μέχρι τελικής πτώσης

 Το 2010 ήταν χρονιά πολύ σκληρών μέτρων για τον ελληνικό λαό, με απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε δώρα, μισθούς και συντάξεις.
Μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, στις 2 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει το πρώτο ιδιαίτερα επώδυνο πακέτο μέτρων(δείτε εδώ), προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και μπαράζ κινητοποιήσεων.
Από τότε μέχρι σήμερα η θεραπεία σοκ για την ελληνική οικονομία συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Κεκτημένα δεκαετιών χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες (Δείτε εδώ).
Η οργή των πολιτών μεγαλώνει και στις 15 Δεκεμβρίου, μετά από μεγάλη πορεία στην Αθήνα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης δέχεται επίθεση από διαδηλωτές. Το κακό είναι πώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το 2011 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χρονιά, με αύξηση των ανέργων και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Δείτε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη στο NEWS 247 για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό τοπίο στη χώρα.

2. Η προσφυγή στο ΔΝΤ

 "Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε"
Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελλόριζο, την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.
Μια νέα εποχή ξημερώνει για τη χώρα, που πλέον εξαρτάται από τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ και ακολουθεί τα κελεύσματά τους.
Η υπογραφή του μνημονίου, φέρνει στη χώρα ελεγκτές, επιβολή σκληρών μέτρων, σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, με διαγραφές βουλευτών (δείτε εδώ) και τη δημιουργία δύο νέων πολιτικών κομμάτων(δείτε εδώ και εδώ). Και δυστυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή.

1. Τρεις νεκροί στη Marfin

 Αν μια εικόνα σημάδεψε τη χρονιά που φεύγει, είναι αυτή τη φλεγόμενης Marfin στη Σταδίου, όπου στις 5 Μαΐου 2010 βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι(Δείτε εδώ για τη Ματωμένη Τετάρτη του 2010).
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας κατά των μέτρων της κυβέρνησης, όταν ως συνήθως δημιουργήθηκαν επεισόδια.
Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στην τράπεζα, που λειτουργούσε παρά την απεργία. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι δραματικές, με τους υπαλλήλους να ψάχνουν μάταια τρόπο να ξεφύγουν από την φωτιά και τον καπνό
Ένας άνδρας και δυο γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος έχασαν τη ζωή τους. Η τράπεζα δεν άνοιξε ποτέ ξανά, ενώ οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Το πόρισμα για την τραγωδία επέρριψε  ευθύνες και στη διοίκηση της Marfin.


http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου