Δ
ΥΣΑΡΕΣΤΕΣ εκπλήξεις και για τους τραπεζίτες επιφυλάσσει φέτος την Πρωτοχρονιά ο «σάκος του Αϊ-Βασίλη». Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2011 θα υποστούν και νέα συρρίκνωση στο ήδη ψαλιδισμένο εισόδημά τους από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, την αύξηση των συντελεστών και των άλλων «μη εξειδικευμένων μέτρων» που μας επιφυλάσσει το μνημόνιο.
Ο φετινός Γενάρης βρίσκει και τους ελληνες τραπεζίτες αντιμέτωπους με τα «φαντάσματα που έχει δημιουργήσει» η κρίση, τα οποία μέρα με την μέρα γίνονται πιο απειλητικά. Συνήθειες τρυφηλές που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια εγκαταλείφθηκαν και ο ακριβός τουρισμός σε κοσμικά θέρετρα των Αλπεων αποτελεί πλέον παρελθόν.
Η καθημερινή «μάχη» για την επιβίωση που δίνουν πλέον οι τράπεζες, κράτησε φέτος τους τραπεζίτες εντός των τειχών. Μάλιστα ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» που επιφύλαξε για την ελληνική οικονομία η Fitch, αποτέλεσε προανάκρουσμα για την κορύφωση των «συγκρούσεων» τον Ιανουάριο.
Η «τρομοκρατία» που έχουν επιβάλει οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και η επαπειλούμενη υποβάθμιση της χώρας από τον συγκεκριμένο οίκο, πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, ανέτρεψαν τη λεπτή και ασταθή ισορροπία που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες του 2010.
Στις 17 Ιανουαρίου
Τόσο η οικονομία, παρά τις αιματηρές θυσίες που είχαν επιβληθεί διά του μνημονίου, όσο και το τραπεζικό σύστημα κινούνταν όλο αυτό το διάστημα επί ξηρού ακμής. Η κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη μπορεί να έβγαλε τη χώρα μας από την «μοναξιά» της, βάζοντας και άλλα κράτη στο «κάδρο της κρίσης», ταυτοχρόνως όμως έκανε πλέον πολύ πιο δύσκολη τη διαχείρισή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με τις διεθνείς αγορές να «διψούν για περισσότερο αίμα» οι υπουργοί Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου στη σύνοδο του Ecofin θα βρεθούν πιθανότατα υπό πίεση για να κινηθούν εκτός της επίσημης ατζέντας, προκειμένου να αναχαιτίσουν το νέο κύμα που απειλεί να σαρώσει πλέον την Ιβηρική Χερσόνησο (Πορτογαλία κατ' αρχάς και σε δεύτερο χρόνο την Ισπανία).
Η πίεση που δημιουργεί η νέα αυτή φάση της κρίσης έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή στην Αθήνα. Η ελληνική αγορά παρόλο που επισήμως βρίσκεται εκτός του επενδυτικού ορίζοντα των διεθνών επενδυτών, μετά την υποβάθμιση των ομολόγων στην κατηγορία των junk (σκουπιδιών), αντί να εμφανίζει σημάδια ομαλοποίησης μετά την ευθυγράμμιση του προϋπολογισμού στους στόχους του μνημονίου, βρίσκεται σε συνεχή απαξίωση.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα το 12,4% και το περιθώριο (spread) έχει επιστρέψει με ταχύτητα στην προ του μνημονίου εποχή (9,5%).
Με άλλα λόγια, το περιβάλλον είναι ήδη ασφυκτικό για τις τράπεζες οι οποίες διαπιστώνουν να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν κρατήσει στο χαρτοφυλάκιό τους είτε εκείνων που έχουν παραχωρήσει ως ενέχυρο έναντι της ρευστότητας που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ομως ο «εφιάλτης» για τους τραπεζίτες δεν σταματά εδώ καθώς τον Ιανουάριο η επαπειλούμενη υποβάθμιση της Fitch, η οποία ήταν ο μόνος οίκος αξιολόγησης που διατηρούσε στο ελληνικό χρέος βαθμολογία (ΒΒΒ-) αποδεκτή από τους επενδυτές (investment grade), θα φέρει χιονοστιβάδα εξελίξεων. Η ΕΚΤ έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά όμολογα ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε ήδη ότι δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται ως ενέχυρο τις εγγυήσεις δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου. Αυτά που έχουν ήδη κατατεθεί σ' αυτή, ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και πλέον είναι υποχρεωμένη να τα απορρίψει. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες που είχαν δανειστεί μέσω των εγγυήσεων αυτών έπρεπε να επιστρέψουν τα κεφάλαια που εισέπραξαν στην ΕΚΤ.
Για να διασωθεί η κατάσταση ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μετατρέψει εγκαίρως σε ομολογιακά τα συγκεκριμένα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να προσκομίσουν πλέον στην ΕΚΤ ως ενέχυρο τα ομόλογα.
Το περιστατικό δείχνει ότι οι συνθήκες αλλάζουν επί τα χείρω μέρα με την ημέρα, αναγκάζοντας έτσι όλους όσοι εμπλέκονται, δηλαδή τους τραπεζίτες, τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, να περνούν και τις υπόλοιπες μέρες των εορτών με το όπλο παρά πόδα.
http://dete.gr/news.php?article_id=19487
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου