'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ζωντάνεψαν οι μνήμες....

Μνήμες από την πιο εφιαλτική παραμονή Πρωτοχρονιάς της ζωής τους ξύπνησαν για τα μέλη των οικογενειών των δύο αστυνομικών Κωνσταντίνου Βλαχοπάνου και Δημήτρη Κώτση, που σκοτώθηκαν πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, από τον Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζελίν κατά τη μεταγωγή του από τα Ιωάννινα στις φυλακές της Λάρισας.

Στο σημείο, όπου οι δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες που έριξε εναντίον τους ο Ρώσος κακοποιός, τελέστηκε χθες το πρωί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο, παρουσία της ηγεσίας της αστυνομίας από την Ήπειρο και τα Ιωάννινα, εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα και φυσικά δεκάδων συγγενών των δύο αδικοχαμένων αστυνομικών.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, όμως οι πληγές που άνοιξαν οι σφαίρες από το όπλο του Ρώσου δραπέτη και δολοφόνου στις οικογένειές των δύο θυμάτων, δύσκολα θα κλείσουν. Η Πολιτεία αλλά και το αστυνομικό σώμα, όπως επίσης οι συνάδελφοι των δύο αδικοχαμένων, στάθηκαν στο πλευρό των οικογενειών, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνο που σκέφτονται τα μέλη των οικογενειών δεν είναι τίποτε άλλο από το να είχαν κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Στο τρισάγιο παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου, ταξίαρχος Κ. Σκαλτσάς και ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, επίσης ταξίαρχος Ν. Βάντζος, όπως και δεκάδες αστυνομικοί από τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα. Λίγα λουλούδια στο μνημείο που έστησε με δαπάνες της η ΕΑΥΝΙ, άφησαν οι συγγενείς των θυμάτων και εκπρόσωποι της αστυνομίας και των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο πόνος είναι ανείπωτος για τις οικογένειες των δύο θυμάτων, που περιμένουν τη δικαίωσή τους, έστω και μετά από χρόνια, στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου έχουν προσφύγει ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, όσο ψηλά κι αν αυτοί εντοπίζονται.Ο αδελφός του Κων. Βλαχοπάνου, Δημήτρης τόνισε, ότι αποδείχτηκε η χαλαρότητα με την οποία γινόταν οι μεταγωγές των κρατουμένων, χωρίς να πληρούνται οι όροι και οι κανόνες, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει, ότι υπήρξαν και στιγμιαία ανθρώπινα λάθη που επηρέασαν την κατάληξη των γεγονότων.«Η υπηρεσία αντιμετώπιζε τις μεταγωγές ως υποθέσεις ρουτίνας και με μία πρωτοφανή χαλαρότητα. Δεν αποκλείεται και κάποιο ανθρώπινο λάθος, να επηρέασε και να φτάσαμε σε αυτήν την κατάληψη.

Η Πολιτεία στάθηκε στο πλευρό των οικογενειών, όπως και οι συνάδελφοί τους, που συμπαρίστανται ακόμη με μεγάλη αγάπη. Δεν υπάρχει καμία σκιά στο Σώμα και τους συναδέλφους, γιατί σκέφτονται κι αυτοί, ότι θα μπορούσαν να είναι στη θέση των δύο ανθρώπων μας», σημείωσε ο κ. Βλαχοπάνος.Δηλώσεις έκαναν ακόμη ο γραμματέας της ΕΑΥΝΙ Αλ. Βαγγελής και ο γραμματέας της αντίστοιχης Ένωσης Τρικάλων Αλέκος Μπασιούρης, με τον πρώτο να τονίζει, ότι η θυσία των συναδέλφων πριν από πέντε χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών με τις οποίες γίνονται τουλάχιστον οι μεταγωγές.«Η σημερινή ημέρα ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους. Παρότι τα χρόνια περνούν, αντί να μειώνεται, αυξάνεται ο πόνος και η θλίψη μας, γιατί συνεχίζουμε να χάνουμε συναδέλφους στο καθήκον. Θέλουμε η Πολιτεία να είναι πιο κοντά στους αστυνομικούς και να μη μας θυμάται μόνο σε τέτοιες στιγμές. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να γίνονται οι μεταγωγές με τον τρόπο που προβλέπεται, γιατί όλοι οι κρατούμενοι και κυρίως οι βαρυποινίτες, όπως ήταν ο Ρώσος κακοποιός σκέφτονται τον τρόπο της απόδρασής τους, χωρίς να υπολογίζουν ακόμη και την ανθρώπινη ζωή¨, τόνισε ο κ. Βαγγελής.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο είχε συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου του 2005, όταν οι δύο αστυνομικοί κλήθηκαν να κάνουν τη μεταγωγή του Ρώσου Μαξίμ Ζελίν, μαζί και δύο ακόμη κρατούμενους στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας αντίστοιχα.Παρότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπήρχε η πρόβλεψη για συμμετοχή τεσσάρων αστυνομικών, για τη συγκεκριμένη μεταγωγή διατέθηκαν μόνον δύο.Λίγο μετά τις 11 το πρωί αμέσως μετά το χωρίο Τρυγώνα ο 23χρονος Ρώσος ζήτησε από τους αστυνομικούς να κάνουν στάση για σωματική του ανάγκη. Το όχημα της αστυνομίας σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και ο αστυνομικός τον κατέβασε από το όχημα. Στη συνέχεια, του έβγαλε τις χειροπέδες, πράγμα που εκμεταλλεύθηκε ο κρατούμενος για να του αφαιρέσει το όπλο, να σκοτώσει το συνοδό και να τραυματίσει θανάσιμα τον οδηγό του οχήματος. Ο Ρώσος δραπέτης, μαζί με ακόμα έναν ανήλικο κρατούμενο, τράπηκαν σε φυγή, ενώ, ο τρίτος κρατούμενος παρέμεινε στον τόπο του επεισοδίου.


Την κλούβα εντόπισε περαστικός, ο οποίος και ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές.Αμέσως ξεκίνησε μία γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο δραπετών, με συμμετοχή δεκάδων ανδρών των ΕΚΑΜ, με ελικόπτερο και ειδικά όργανα θερμικού εντοπισμού.Τέσσερις ημέρες μετά ο δράστης του διπλού εγκλήματος βρέθηκε νεκρός στον παραπόταμο που βρίσκεται κοντά στον τόπο του συμβάντος, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.Ο Ρώσος έφερε τραύμα στον κρόταφο από πυροβόλο όπλο. Από την ιατροδικαστική έρευνα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προέκυψε ότι ο Ρώσος κακοποιός αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας πιθανότατα την τελευταία σφαίρα από το όπλο, με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς.

Ο 23χρονος βρέθηκε να φορά μόνο ένα μπλουζάκι και ήταν ξυπόλητος.Στο συνοδευτικό φάκελο της υπηρεσίας για τη μεταγωγή ο πρωταγωνιστής της αιματηρής συμπλοκής χαρακτηριζόταν «λίαν επικίνδυνος» κακοποιός, καθώς, στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στην Κέρκυρα, είχε δολοφονήσει την 42χρονη Αγγελική Λευκομμιάτη - Σελλά, στην οποία έκανε οτοστόπ για να την ληστέψει. Μάλιστα, ο 23χρονος Ρώσος είχε ομολογήσει σε με κυνικότητα το έγκλημά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "ήθελα να νιώσω το αίσθημα του θανάτου. Όποιος και να σταματούσε, θα τον σκότωνα".


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου