'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Για τους λαθρομετανάστες η Ελλάδα αναστενάζει...

Στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας παραμένει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, με αιχμή, τη φορά αυτή, την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος, από ομάδα περίπου 300 μεταναστών, οι οποίο έφτασαν από τα Χανιά στην Αθήνα, ζητώντας πολιτική προστασία.


Η κατάληψη της Νομικής έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, τους φορείς, αλλά και την κοινωνία... Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε: «Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία». «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν, με τη συνδρομή βεβαίως όλων των οργάνων της Πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.


Παράλληλα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».


Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν σχετικά ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική, «γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συλλαμβάνει κι όποιον κυκλοφορεί στον δρόμο» και συμπλήρωναν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από θεσμοθετημένα όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρέπει να προστατευθεί από όσους είναι αρμόδιοι και έτοιμοι γι' αυτό.


Η Αστυνομία επεμβαίνει τελευταία σε τέτοιες διαδικασίες και μόνο κατόπιν εντολής εισαγγελέα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, που παρέπεμπαν στις προαναφερθείσες διαδικασίες, οι οποίες και καταλήγουν στην κλήση ή μη εισαγγελέα, ενώ οι ίδιες πάντα πηγές έκαναν λόγο για «χάπενινγκ στη Νομική», για οργανωμένη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη με εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ομαδικά για λογαριασμό τους και για κάποιους που κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «πλάτη» της Αστυνομίας.


«Το χρονόμετρο καταμέτρησης ενδεχόμενης ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών θα αρχίσει να τρέχει, από τη στιγμή που ο εισαγγελέας θα παράσχει τη σχετική άδεια, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών» δήλωσε σχετικά στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας.


«Μέχρι τότε» συμπλήρωσε, «υπάρχει ακόμα χρόνος κάποιοι να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων».


Από την πλευρά τους, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την κατάληψη του κτιρίου και κατηγορούν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική.


Αλληλέγγυα δε, τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δήλωσε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).


Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη «στενή» έκταση των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά αναδεικνύεται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Yahoo! News, και ο καναδικός Τύπος, που αναφέρονται στην κατάληψη της Νομικής από την ομάδα των μεταναστών που ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα.


Τι λένε οι μετανάστες


«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας που ξεκίνησαν, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».


Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης), ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.


«Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ, αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε, για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα» είπε.


Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τα κέντρα υποδοχής στον Έβρο


Την ίδια ώρα, την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Παπανδρέου για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και στα κέντρα κράτησης του Έβρου, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.


Με επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι «βιώνουν μία απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα συνοριακής φύλαξης και κράτησης σε Τυχερό, Σουφλί, Φέρρες και Φυλάκιο.


«Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς για την πολιτισμένη Ευρώπη συνθήκες αθλιότητας (...). Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους τουαλέτες να μην λειτουργούν (...).  Είναι αδύνατον για τους κρατουμένους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια, ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου