Πώς αμείβονται οι κυβερνήτες του κόσμου
Βασιλείς και σουλτάνοι, πρόεδροι και.... πρωθυπουργοί με παχυλές απολαβές
Μπορεί η κρίση να μην έχει επηρεάσει ακόμη τις...
αμοιβές τους, οι λαϊκές αντιδράσεις όμως άρχισαν να αγγίζουν και τους γαλαζοαίματους
Οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ούτε από κρίση ούτε από λιτότητα. Οι αποφάσεις τους καθορίζουν τις τύχες του κόσμου, αλλά σπανιότατα τις -συνήθως σκληρές για τους λαούς τους- συνέπειες τις υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Οι κυβερνήτες του κόσμου, βασιλιάδες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, αμείβονται πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες τους, ωστόσο και ανάμεσά τους υπάρχουν «δύο ταχύτητες». Πρώτοι και καλύτεροι σε απολαβές είναι φυσικά οι βασιλείς. Όπως φάνηκε όμως πρόσφατα από τον προπηλακισμό του πρίγκιπα Καρόλου, ακόμη και στην Αγγλία όπου ο θεσμός της βασιλείας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «ταμπού», επειδή τα μέτρα λιτότητας λόγω κρίσης είναι «αιματηρά» για τον απλό κόσμο η λαϊκή αντίδραση αγγίζει πλέον και τους γαλαζοαίματους.
Στα καθ’ ημάς τώρα, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται ένας από τους χαμηλότερα αμειβόμενους πολιτειακούς άρχοντες του δυτικού κόσμου, αφού η αποζημίωσή του ανέρχεται σε περίπου 85.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αμείβεται με κάτι παραπάνω, περίπου 110.000 ευρώ ετησίως.
Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο πάλαι ποτέ υπερδυνάμεων είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους! Αντίθετα, στη λίστα των 20 πλουσιότερων ηγετών φιγουράρουν πολλοί μονάρχες (Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Αμπού Ντάμπι, Σαουδική Αραβία, Λιχτενστάιν, Κατάρ, Μονακό, Ομάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουαζιλάνδη), μερικοί πρόεδροι (του Πακιστάν Ασίφ αλί Ζαρντάρι, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, της Ισημερινής Γουινέας και της Νότιας Κορέας) και μόλις τέσσερις εκλεγμένοι ηγέτες: οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι, καθώς και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, που πρόσφατα παραιτήθηκε, Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ έχει ετήσιο εισόδημα 11.937.778 στερλίνες, ενώ κατά τους υπολογισμούς του περιοδικού «Forbes» η περιουσία της εκτιμάται σε 450 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, δηλώνει κάθε χρόνο ως εισόδημα το ποσό των 24.177.778 αμερικανικών δολαρίων.
Όσον αφορά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το κάστρο του Ουίνσδορ, η αξία τους υπολογίζεται σε 10 δισ. λίρες.
Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετησίως 8 εκατ. στερλίνες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις και άλλες «ευκολίες».
Σε σχετική έρευνα του 2006 το κόστος της μοναρχίας στη Βρετανία υπολογίστηκε σε 0,80 ευρώ τον χρόνο για κάθε πολίτη. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά τα μυθώδη ποσά δεν τους είναι αρκετά. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η βασίλισσα Ελισάβετ τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 6,5 εκατ. λίρες από τα «αποθέματά» της προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Το ποσό που έχει απομείνει είναι μόνο… 15 εκατ. λίρες και προβλέπεται ότι θα χρειαστεί να το ξοδέψει μέχρι το 2012. Η κρίση ρευστού που αντιμετωπίζει η Ελισάβετ υποχρέωσε τους επιτελείς της σε δραστικές περικοπές στις δαπάνες των ανακτόρων, όπως αγορές επίπλων κ.λπ., ενώ έχουν «παγώσει» οι μισθοί του προσωπικού της βρετανικής Αυλής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έξοδα μετακίνησης της βασίλισσας μειώθηκαν από 6,5 εκατ. λίρες, που ήταν πριν από δύο χρόνια, στα 3,9 εκατ. για την περίοδο 2009-2010, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κρατική επιχορήγηση της βασιλικής οικογένειας θα «παγώσει» για τη νέα περίοδο 2010-2011. Τέτοια δυσπραγία λοιπόν και για τους βασιλείς...
Ο άλλοι εστεμμένοι της Ευρώπης και οι μονάρχες της Ανατολής
Παρά τη λιτότητα και τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Γηραιά Ήπειρος, οι εστεμμένες οικογένειες της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς οι περιουσίες τους προκαλούν ίλιγγο. Επισημαίνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 10 εστεμμένοι μονάρχες - σε Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Μονακό, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Δανία και Λιχτενστάιν.
Αν και τα εισοδήματα και οι περιουσίες τους ποικίλλουν, κοινός παρονομαστής είναι τα πολλά μηδενικά των απολαβών τους. Ο ευπορότερος Ευρωπαίος μονάρχης, με βάση τα προσωπικά του εισοδήματα είναι ο Χανς-Άνταμ, πρίγκιπας του Λιχτενστάιν, που η καταγεγραμμένη περιουσία του προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη εισπράττει μισθό 834.000 ευρώ και δηλώνει έσοδα 4.268.000 ευρώ, διαθέτει σπίτια στην Ολλανδία, της παρέχονται δωρεάν διακοπές και άλλα προνόμια, ενώ η συνολική της περιουσία εκτιμάται περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Τα παγκόσμια πρωτεία πάντως ανήκουν στον 83χρονο βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ, -πολλοί υπήκοοί του προσκυνούν σαν ζωντανό θεό!-, που η περιουσία του φτάνει τα 23,5 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο σουλτάνος του Μπρουνέι με περιουσία 15,9 δισ. ευρώ, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν με περιουσία 14,1 δισ. ευρώ.
Οι «αγαπημένοι» μας Ευρωπαίοι
Περνώντας τώρα σε γνωστά και «αγαπημένα» πρόσωπα, η καλή μας «φίλη» και θιασώτρια της σκληρής λιτότητας, Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αμείβεται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 21.300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή γύρω στις 255.600 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίσουμε τα δώρα. Η Α. Μέρκελ, που εισέπραττε τον δεύτερο μεγαλύτερο πρωθυπουργικό μισθό στην Ευρώπη, σκόπευε να δώσει αύξηση στον εαυτό της, αλλά τα σχέδια για μισθολογική αναπροσαρμογή της τάξης του 6% εγκαταλείφθηκαν.
Παραπλήσια και ο πιστός -εσχάτως- σύμμαχός της και μόνιμος κήρυκας της λιτότητας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με μηνιάτικο 22.000 ευρώ, δηλαδή 264.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα εισοδήματα της Κάρλας Μπρούνι. Σε αντίθεση πάντως με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ν. Σαρκοζί με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε από τη γαλλική Βουλή και πήρε αύξηση αποδοχών της τάξης του 140%! Ήταν η πρώτη φορά από τη εποχή του Ντε Γκολ που Γάλλος πρόεδρος θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει την ονομαστική αμοιβή του.
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο μισθός του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεώρησε επιβεβλημένο η κυβέρνησή του να τριπλασιάσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, προκαλώντας πρωτοφανείς για την Αγγλία λαϊκές αντιδράσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του, οι ετήσιες απολαβές του δεν θα ξεπερνούν τα 170.500 ευρώ, τη στιγμή που ο προκάτοχός του Γκόρντον Μπράουν λάμβανε περίπου 180.000 ευρώ.
Για να μην έχουμε παράπονο πάντως ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τα περίφημα «golden boys», όπου οι απολαβές τους είναι πολλαπλάσιες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, σας πληροφορούμε ότι και στη Μεγάλη Βρετανία δεν πάνε πίσω. Λίστες δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν ακόμη και εκείνα του πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Κάμερον, η οποία υποσχέθηκε να βάλει τέλος στις σπατάλες στο Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 172 υψηλόβαθμα στελέχη του βρετανικού Δημοσίου λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τα 180.000 ευρώ. Πρώτος στη λίστα ο διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, οι ετήσιες απολαβές του οποίου, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των μπόνους, ανέρχονται σε 334.000 ευρώ. Δεύτερος, ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τα 310.000 ευρώ.
Όσο για τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Άχερν, που οδήγησε τη χώρα του στα «πετυχημένα» βήματα της Ελλάδας, δύο χρόνια προτού η ιρλανδική οικονομία βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και ενώ ήταν ήδη ο καλύτερα αμειβόμενος πρωθυπουργός της Ευρώπης, έλαβε αύξηση 38.000 ευρώ εκτοξεύοντας τον μισθό του στα 310.000 ετησίως. Η αύξηση είχε αποφασιστεί με το σκεπτικό ο μισθός του πρωθυπουργού να αντανακλά, εάν δεν υπολείπεται, σε «ανάλογους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».
Στο πνεύμα της λιτότητας και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, είχε δηλώσει το 2009 ότι ο ετήσιος μισθός του των 92.000 ευρώ δεν θα αυξηθεί. Σταθεροί εξάλλου παρέμειναν οι μισθοί των 81.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως οι υπουργοί του.
Όσο για τον «άτακτο» Ιταλό πρωθυπουργό, δεν έχει τόση σημασία ο μισθός του, καθώς αυτός δεν φτάνει όχι για τη διατροφή στην πρώην σύζυγό του, που ανέρχεται σε 300.000 ευρώ μηνιαίως (!), αλλά ούτε για τα φιλοδωρήματα των δεκάδων φιλενάδων του. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο πλουσιότερος πολιτικός της Ιταλίας, με δηλωμένο εισόδημα -για το 2008- που φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2010, η συνολική περιουσία του εκτιμάται ότι φτάνει τα 9,4 δισ. δολάρια.
Όσο για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αυτός εισπράττει 18.937 δολάρια μηνιαίως. Για να μη μείνει όμως... παραπονεμένος, λαμβάνει επιπλέον 22.254 ευρώ τον χρόνο για «προσωπική διασκέδαση», ενώ του παρέχεται δωρεάν κατοικία και ασφάλεια.
Ο «φτωχός» πλανητάρχης,
ο πάμπτωχος Μεντβέντεφ
Σε αντίθεση με τα δισεκατομμύρια των εστεμμένων και των σουλτάνων της Ανατολής, ο ετήσιος μισθός του Αμερικανού προέδρου ανέρχεται σε... μόνο 400.000 δολάρια, που μαζί με τα διάφορα μπόνους φτάνει τα 600.000 δολάρια. Ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως, διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ των 2,3-7,7 εκατ. δολαρίων. Οι μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά οφείλονται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» συμπληρώνουν πεδία με προκαθορισμένα ποσά «από»-«ως» και όχι συγκεκριμένα νούμερα. Για το 2009, πάντως, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου δήλωσε τα διπλά απ’ ό,τι το 2008.
Έτσι είναι μεν πλούσιος, αλλά όχι αρκετά για να μπει στη λίστα με τους 20 πλουσιότερους ηγέτες. Με βάση το «πόθεν έσχες» του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα δήλωσαν εισοδήματα τουλάχιστον 2 εκατ. δολαρίων για το 2009, τα οποία προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα δικαιώματα των δύο βιβλίων («Όνειρα από τον πατέρα μου» και «Τολμώ να ελπίζω») που έχει γράψει ο πρόεδρος και έγιναν μπεστ σέλερ. Εισέπραξε ακόμη 1,4 εκατ. δολάρια από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τα δώρισε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Παράλληλα διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Και μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην ανήκει στο «πρώτο τραπέζι» των πλουσιότερων ηγετών, αλλά τουλάχιστον «βάζει τα γυαλιά» στον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος περιορίζεται στο «γλίσχρο» μηνιάτικο των 9.324 αμερικανικών δολαρίων, ήτοι 111.888 δολάρια τον χρόνο.
Όποιος νομίζει πάντως ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι «κακοπερνούν», κάνει λάθος, καθώς, εκτός από τις απολαβές τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, βγάζουν περισσότερα όταν γίνουν «πρώην». Έτσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αναδεικνύεται σε έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με οικογενειακό εισόδημα 51.855.599 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή 4.321.299. δολάρια τον μήνα. Ο Κλίντον λαμβάνει σύνταξη 186.600 δολάρια και μισθό 150.200 δολάρια, αλλά τα έσοδα από τα βιβλία του έφτασαν τα 4.434.446 δολάρια, μόνο δε από τις ομιλίες του εισέπραξε 10.145.000 δολάρια.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μοιάζει ανατριχιαστικό το γεγονός ότι, εκτός των άλλων, είναι συντονιστής της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Αϊτή -όπου εν έτει 2010 άνθρωποι πεθαίνουν από χολέρα- και γι’ αυτό αμείβεται επιπλέον με ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο! Το παράδειγμά του ακολουθούν ήδη ο Τζορτζ Μπους, αλλά και ο Τόνι Μπλερ, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τα ταμεία τους.
http://www.press-time.com
http://pikri-sokolata.blogspot.com/2011/01/blog-post_2692.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου