'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχαιολογίας!!!

Σχεδόν δύο χιλιάδες χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία εντόπισε ο David Kennedy, καθηγητής αρχαιολογίας...
...της Δυτικής Αυστραλίας μέσω της χρήσης του Google Earth. 


Μέσω της χρήσης του birds-eye views ο Kennedy κάλυψε περίπου 1240 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, εντοπίζοντας 1977 σημεία με εν δυνάμει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 1082 αρχαίοι πέτρινοι τάφοι.

Όπως τονίζει ο ίδιος, οι αεροφωτογραφίες της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι διαθέσιμες στους περισσότερους αρχαιολόγους μιας και είναι δύσκολο έως αδύνατο, να πετάξει κανείς πάνω από τη χώρα. Για να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματά του αποτελούν απομεινάρια αρχαίας ζωής και όχι απλή βλάστηση ή σκιές, ζήτησε τη βοήθεια φίλου του που ζει στη Σαουδική Αραβία και – αν και δεν είναι αρχαιολόγος – ανέλαβε να φωτογραφήσει ενδεικτικά δύο περιοχές.


Μέσω της σύγκρισης των φωτογραφιών ο Kennedy θεωρεί πως τα ευρήματά του μπορεί να έχουν ηλικία έως και 9000 χρόνια. Παρόλα αυτά, η παρουσία του ερευνητή κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις μιας και μέσω του Google Earth δεν γίνεται να υπολογιστούν η ηλικία ενός ευρήματος.


Το 2008, επίσης Αυστραλοί ερευνητές, αυτή τη φορά από τη Μελβούρνη, είχαν εντοπίσει με τον ίδιο τρόπο 463 αντίστοιχους χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Αφγανιστάν.



zougla
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου