'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Εξετάζεται συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο

Τη δυνατότητα συμψηφισμού του φόρου που οφείλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μία επιχείρηση με το ΦΠΑ, που του ή της αντίστοιχα, χρωστάει το Δημόσιο, εξετάζει το...
...Υπουργείο Οικονομικών, που εκτιμά, ότι με την ενσωμάτωση της σχετικής ρύθμισης στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα δώσει ανάσα στην αγορά.  


Ακόμη, εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμού φόρου που πρέπει να αποδώσει μια επιχείρηση με χρέος που έχει απέναντί της το Δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται αποκλειστικά για οφειλές του στενού δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων” (05/02), το σκεπτικό είναι “συμψηφισμός φόρου με φόρο” σε κάθε δυνατή παραλλαγή, αρκεί η οφειλή του Δημοσίου να είναι βεβαιωμένη και εκκαθαρισμένη.


Τέτοιες παραλλαγές, για παράδειγμα, είναι να μπορεί να συμψηφιστεί ο ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση με τον ΦΠΑ που της οφείλει το Δημόσιο (επειδή π.χ. είναι εξαγωγική ή κατασκευαστική), ο φόρος εισοδήματος που καλείται να προκαταβάλει μια εταιρεία με ΦΠΑ ίσης αξίας που της χρωστάει το κράτος, κ.ο.κ.


Η δεύτερη κατηγορία αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού φόρου που πρέπει να αποδώσει μια επιχείρηση με χρέος που έχει απέναντί της το Δημόσιο, αρκεί και πάλι αυτό να είναι βεβαιωμένο και εκκαθαρισμένο.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παραθέτει στέλεχος του υπουργείου: “Εστω μια επιχείρηση η οποία έχει προμηθεύσει ένα υπουργείο με έπιπλα αξίας 20.000 ευρώ. Και έστω ότι ο επιχειρηματίας αυτός πρέπει να καταβάλει φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΑ) για το προσωπικό που απασχολεί, αξίας επίσης 20.000 ευρώ. Το σκεπτικό μας είναι, οι φόροι αυτοί να μπορούν να συμψηφιστούν”.


Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο οφειλές του στενού δημοσίου τομέα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εκκαθαριστεί, οι οποίες θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκταμίευσή τους προς τους δικαιούχους.


Δεν θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές οργανισμών του κράτους, όπως ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.



cosmo.gr
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου