Στο έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην αποψινή ομιλία του στην 75η ΔΕΘ.
Από τις εξαγγελίες του ξεχωρίζουν: η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, η δυνατότητα περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αλλά και η κατάρτιση ενός Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με μια νέα «κάρτα πολίτη». Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα απευθύνει αίτημα στον υπουργό Οικονομικών για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.Ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα συλλογικής ευθύνης και προσπάθειας, την οποία ήδη πραγματοποιούν –όπως ανέφερε– οι πολίτες που προβαίνουν στην «επανάσταση του αυτονόητου».
Κάνοντας τον απολογισμό της ενδεκάμηνης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας». Εξήρε τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, χάρη στην οποία σήμερα «διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο τύπο εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή». Στη συνέχεια, παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη, το οποίο συνέδεσε με τις ακόλουθες αξίες: ευνομία και ενίσχυση της δημοκρατίας˙ κοινωνικό κράτος που μπορεί να εγγυηθεί δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους ισχυρούς˙ και επένδυση στον άνθρωπο, «ώστε να προχωρήσει η χώρα στην πράσινη ανάπτυξη της δημιουργίας, της καλλιέργειας, της καινοτόμας φαντασίας». Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι να «απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας».
Τα πεπραγμένα
Παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησής του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο». Αναφέρθηκε στη δημιουργία Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής, στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση του ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, στον Καλλικράτη και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Oι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους
Ο πρωθυπουργός επίσης παρέθεσε τις 15 αλλαγές στις οποίες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνησή του, μέχρι το τέλος του έτους:
1. Την απελευθέρωση των φορτηγών
2. Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων
3. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
4. Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη
5. Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης
6. Τον νέο αναπτυξιακό νόμο
7. Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις.
8. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
9. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
10. Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο
11. Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών
12. Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου
13. Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
14. Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων
15. Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του:
Μέτρα για την αλλαγή του κράτους
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει στο νέο εκλογικό νόμο που «κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας». Επίσης, να προχωρήσει σε «βαθιές τομές στο δημόσιο, με ένα νέο δίκαιο σύστημα εξέλιξης, κινητικότητας, αποδοχών, αξιολόγησης».
Μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων
Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αφενός η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο, ιδιαίτερα από τις μικρές επιχειρήσεις, και, αφετέρου, στο προσεχές τετράμηνο κανένας άνεργος να μην μείνει χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κίνητρα ύψους 1 δις ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και στην απόφαση να δοθούν πάνω από 3,5 δις ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους ανέργους και τα άτομα με αναπηρία. Για τους απολυμένους 55-65 ετών, η κυβέρνηση εφαρμόζει, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.
Η κυβέρνηση πρόκειται να καταρτίσει, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη (δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας). Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη, με την οποία μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και με την οποία θα πραγματοποιούνται συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτό.
Μέτρα για την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μείωση του κόστους που συνδέεται με τις συναλλαγές με το φορολογικό σύστημα. Αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης.
Επίσης, δεσμεύτηκε για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο, από το 2011.
Στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Επενδύσεων με διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.
Μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής
Για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κάθε διαθέσιμη οικονομική πληροφορία σε διασταυρώσεις που αξιοποιούνται σε φορολογικούς ελέγχους.
Επιθυμώντας να τραβήξει οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν, για την «απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν και την απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις», η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα «να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις, να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για να γίνει μια νέα αρχή. Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής».
Μέτρα για Πράσινη Ανάπτυξη
Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου «τέρμα πια με τη χωροταξική αναρχία που ζήσαμε και οδήγησε σε μια απίστευτη αναρχία και μια άνευ προηγουμένου αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αποτύπωση σε έναν ενιαίο χάρτη όλων των χωρικών δεδομένων αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση που σύντομα ολοκληρώνεται.
Ίδιας σημασίας και βαρύτητας αποτελεί η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Μια απλοποίηση που θα επιταχύνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις ενώ παράλληλα θα κάνει αυστηρές τις προδιαγραφές για τις περιβαλλοντικές μελέτες».
Μέτρα για την παιδεία
Στόχος της κυβέρνησης είναι «να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο - διδακτικά βιβλία και εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις». Επίσης, να ανοίξει το σχολείο και το πανεπιστήμιο στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με την αξιοποίηση ερευνητικών κέντρων, καινοτόμων πρωτοβουλιών στην παραγωγή, όσο και με την σύνδεση με την περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεθνοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να μεταβάλλονται σε διεθνή κέντρα εκπαίδευσης όσο και έρευνας.
Όλα αυτά θα επιτευχθούν, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, με:
-Αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων,
-Νέο μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας
-Με εισαγωγή σε σχολή αντί του τμήματος,
-Με εσωτερικό σύστημα Αξιολόγησης,
-Με άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη Διεθνοποίηση και τη εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.
-Με τα ΤΕΙ μοχλό ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.
-Με μια νέα σχέση των Πανεπιστημίων με τα κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα αλλά και τις επιχειρήσεις της Χώρας, και νέες κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας συνολικά, ώστε να αξιοποιείται το ελληνικό μυαλό.
ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου