'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ 4 ΑΓΚΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ...

Αξιωματικός που φθάνει στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και κρίνεται επί τρεις φορές στάσιμος, «μετατίθεται» στην παράλληλη επετηρίδα, παραμένοντας στον βαθμό του, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υποχρεωτικής υπηρεσίας


  • Οργή για την παράλληλη επετηρίδα!
  • Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει στρατιές αξιωματικών οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να εργαστούν
  • Στόχος: του υπουργείου είναι η εξάλειψη του φαινομένου των σαρανταπεντάρηδων συνταξιούχων αξιωματικών
  • Άνετα: Οι ανάγκες των ελληνικών Ε.Δ. είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες και είναι βέβαιο ότι οι «πλεονάζοντες» στάσιμοι αξιωματικοί θα φθάσουν στην ημέρα της συνταξιοδότησης τους έπειτα από μία ξεκούραστη, αλλά και ανιαρή δεκαετία
  • Κρίσεις: Το θέμα που έχει προβληματίσει τα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για παρουσία των αξιωματικών στα συμβούλια που τους κρίνουν και, μάλιστα, μαζί με τον δικηγόρο τους. Το πόσο μπορούν να γίνουν κρίσεις αξιωματικών στις ελληνικές Ε.Δ. μ' αυτόν τον τρόπο είναι πραγματικά εξαιρετικά αμφίβολο
  • Μοναδική αποστολή: αναμονή 10 χρόνων για να έρθει η ημερομηνία συνταξιοδότησης


«ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ» κατά του νομοσχεδίου Βενιζέλου περί ιεραρχίας και προαγωγών. Στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το μόνο που θα προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ένα τεράστιο... ψυγείο, μέσα στο οποίο θα μπουν -πολλοί με τη θέληση τους- χιλιάδες αξιωματικοί, οι οποίοι θα περιμένουν απλώς τη συμπλήρωση 35 χρόνων υπηρεσίας για να βγουν στη σύνταξη. Η δημιουργία της «παράλληλης επετηρίδας» για όσους αξιωματικούς παραμένουν στάσιμοι αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις απ' όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε.

Το πρόβλημα

Το ζητούμενο για τους συντάκτες του νομοσχεδίου περί ιεραρχίας και προαγωγών ήταν να ικανοποιήσουν το «λαϊκό αίτημα», που εν μέρει οι ίδιοι δημιούργησαν, της εξάλειψης του φαινομένου των σαρανταπεντάρηδων συνταξιούχων αξιωματικών. Το πρόβλημα της πρόωρης συνταξιοδότησης των ένστολων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα παραίτησης με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας απασχόλησε για πολλούς μήνες την ηγεσία του Πενταγώνου. Με τις παραιτήσεις αξιωματικών να προσεγγίζουν πλέον τις 3.000 από την αρχή του χρόνου, έπρεπε να βρεθεί μία λύση που θα έδινε στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι τέτοιου είδους «προνόμια» κόβονται. Μόνο που η λύση της παράλληλης επετηρίδας δεν λύνει την ουσία του προβλήματος, η οποία δεν είναι άλλη από τα πολλά δισ. ευρώ που βγαίνουν από τον δημόσιο τομέα για να καλυφθούν οι δαπάνες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Απλώς, με τη δημιουργία της παράλληλης επετηρίδας, τα δις. αντί να πηγαίνουν σε συντάξεις, θα πηγαίνουν σε μισθούς αξιωματικών, οι οποίοι, με τη θέληση τους πλέον, θα μετατραπούν σε κανονικούς«δημόσιους υπαλλήλους».

«Αδιάφοροι»

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια στρατιά «αδιάφορων» ανώτερων αξιωματικών είναι κάτι παραπάνω από ορατός με την ενεργοποίηση της παράλληλης επετηρίδας. Όσοι υποστήριξαν και εισηγήθηκαν αυτή τη λύση στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, πιθανόν να αγνοούσαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Σε κανένα άλλο στράτευμα δεν εφαρμόζεται αυτή η λογική κι όσοι επικαλούνται τον αμερικανικό στρατό είναι προφανές ότι κάνουν μία ατυχέστατη σύγκριση.

Οι ΗΠΑ, έχοντας στρατιωτικές δυνάμεις ανεπτυγμένες σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν όσους αξιωματικούς θέλουν σε μάχιμες και, άρα, χρήσιμες για την καριέρα κάθε ένστολου θέσεις. Οι ανάγκες των ελληνικών Ε.Δ. είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες και είναι βέβαιο ότι οι «πλεονάζοντες» στάσιμοι αξιωματικοί θα φθάσουν στην ημέρα της συνταξιοδότησής τους έπειτα από μία ξεκούραστη, αλλά και ανιαρή δεκαετία. Όμως, μεγάλη αδικία από την παράλληλη επετηρίδα προκύπτει και για τους αξιωματικούς που θα παραμείνουν στην κανονική. Αυτοί, εκ των πραγμάτων και προκειμένου να εξελιχθούν, θα πρέπει να εργάζονται με τους σημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς-είτε υπηρετούν σε μονάδες, είτε σε επιτελεία- και θα αμείβονται το ίδιο με τους ομόβαθμους συναδέλφους τους, οι οποίοι, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και κυρίως χωρίς το άγχος των ευθυνών, θα μετρούν μέρες μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

Ενστάσεις

Οι στρατιωτικοί έχουν ενστάσεις και για τις επιπτώσεις που θα έχει η παράλληλη επετηρίδα σε θέματα πειθαρχίας και συνεργασίας εντός των μονάδων και των επιτελείων.

Στη χώρα του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», είναι πράγματι δύσκολο από τη μία ημέρα στην άλλη ένας συνταγματάρχης να δεχτεί διαταγές από νεότερο αξιωματικό, ο οποίος τον «προσπέρασε» στις κρίσεις. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με τη γενικότερη ελληνική νοοτροπία, που καλό θα είναι να αλλάξει.

Το θέμα που έχει προβληματίσει τα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για παρουσία των αξιωματικών στα συμβούλια που τους κρίνουν και, μάλιστα, μαζί με τον δικηγόρο τους. Το πόσο μπορούν να γίνουν κρίσεις αξιωματικών στις ελληνικές Ε.Δ. μ' αυτόν τον τρόπο είναι πραγματικά εξαιρετικά αμφίβολο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας προβλέπει και αλλαγές στη δομή διοίκησης σύμφωνα με τις οποίες δίνονται υπερεξουσίες στον Α/ΓΕΕΘΑ, με στόχο τον καλύτερο επιχειρησιακό συντονισμό. Ουσιαστικά, στη θέση του ΓΕΕΘΑ δημιουργείται ένα Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είχε καταργηθεί μετά την πτώση της χούντας.

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥΣ…ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ


Ο ΘΟΡΥΒΟΣ που προκλήθηκε με τις παραιτήσεις τριών υποναυάρχων του Π.Ν., δεν έχει ακόμη κοπάσει στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στον Στρατό Ξηράς. Ο έκτος κατά σειρά ταξίαρχος παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας υπέβαλε την παραίτηση του, ύστερα από τον υποδιοικητή της Σχολής Ευελπίδων, τον διευθυντή Εκπαίδευσης ΓΕΣ, τον διευθυντή Επιχειρήσεων Νοτίου Ελλάδος και τον πρώην ακόλουθο Άμυνας στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ «R»


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ, Ναύαρχος ε.α. -Α/ΣΤΟΛΟΥ

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει»

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία τους θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχουν άλλες προτεραιότητες και ανησυχίες. Τρεις υποναύαρχοι παραιτήθηκαν σε διάστημα λίγων μηνών και ουδείς δείχνει να ασχολείται. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών σε κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια συστήματα είναι πλέον δραματικές. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά ευφυή, προτίμησε να προωθήσει ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσία. Ασφαλώς και δεν πρέπει οι στρατιωτικοί να αποχωρούν σε ηλικία 45 ετών από την υπηρεσία τους. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μία απλή ρύθμιση. Να έχουν το δικαίωμα παραιτήσεως, αλλά να λαμβάνουν τη σύνταξη τους με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η παράλληλη επετηρίδα, έτσι όπως την έχουν σχεδιάσει, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σ' ό,τι έχει να κάνει με τη νέα δομή δυνάμεων, λυπάμαι που θα το πω, αλλά, απ' όσο έχω μελετήσει το νομοσχέδιο, μου θυμίζει το ΑΕΔ του Οδυσσέα Αγγελή επί χούντας, περίοδο που, όπως γνωρίζετε, αξιωματικοί του Π.Ν. αντέδρασαν με κίνημα και βρέθηκαν στη φυλακή».


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ, Σρατηγός ε. α. – Α/ΓΕΣ

«Να γίνει ό,τι και στο εξωτερικό»

«Ασφαλώς και δεν είναι σε καμία περίπτωση λογικό αξιωματικοί να φεύγουν σε ηλικίες 45 και 50 ετών από το στράτευμα. Επίσης, όμως, δεν είναι λογικό να μην έχουν και το δικαίωμα παραίτησης. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά. Στη Γερμανία και στη Δανία, δύο χώρες που γνωρίζω τη λειτουργία των στρατευμάτων τους, οι αξιωματικοί μπορούν να παραιτούνται, αλλά αρχίζουν να λαμβάνουν σύνταξη μετά τα 55 ή τα 60 χρόνια τους. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, όμως, γνωρίζοντας τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα, είναι ότι οι δύο επετηρίδες -η κανονική και η παράλληλη- θα γίνουν τελικά κομματικές επετηρίδες. Η εκάστοτε κυβέρνηση θα ελέγχει την κανονική και η αντιπολίτευση την "παράλληλη". Αυτό θα είναι καταστροφικό».

(REALNEWS - ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)


ΠΗΓΗ:   http://staratalogia.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου