'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σοβαρή κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

«Τελειώνει» η περίφημη άσκηση «Αετός της Ανατολίας» (Anatolian Eagle), τουλάχιστον στη μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και μάλιστα από αυτούς που την εμπνεύστηκαν…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επί της ουσίας ως προαπαιτούμενο της συμμετοχής τους, να κληθεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία είχε αποκλείσει τη συμμετοχή των Ισραηλινών λόγω του ναυτικού επεισοδίου με το σκάφος «Ναβί Μαρμαρά».


Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε άρθρο της αναφέρει ότι η αμερικανική συμμετοχή ακυρώθηκε, λόγω του ότι ο χαρακτήρας της άσκησης έπαψε να είναι πολυεθνικός. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην κάνουν αποδεκτό τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την άσκηση.

Η σημασία της εν λόγω εξέλιξης είναι τεράστια. Πρακτικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής γεωπολιτικής προσέγγισης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Η προσέγγιση αυτή στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη διμερή συνεργασία – συμμαχία Τουρκίας – Ισραήλ η οποία απλά έπαψε να υφίσταται.

Επίσης, η άσκηση έδινε έμφαση σε σενάρια αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας, με προφανή στόχο το Ιράν και τις πυρηνικές του φιλοδοξίες που μπορεί να εξελιχθούν σε πραγματική απειλή για τη Δύση. Είναι προφανές ότι η τελευταία εξέλιξη αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων για την δημιουργία «ομπρέλας» με αντιβαλλιστικά συστήματα εγκατεστημένα κοντά στην απειλή, καθότι η αντιμετώπιση ενός βαλλιστικού πυραύλου είναι ουσιαστικά δυνατή (με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες) στη φάση της εκτόξευσης (boost phase).

Το δεδομένο αυτό σηματοδοτεί επίσης και την έναρξη της διαδικασίας γεωπολιτικής υποβάθμισης της Τουρκίας στον αμερικανικό σχεδιασμό. Θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη «τιμωρία» που επεφύλασσαν οι Αμερικανοί στην Τουρκία, έχει την έγκριση – αν δεν υποκινήθηκε κιόλας – από το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι.

Και είναι βέβαιο ότι το σίριαλ έχει μόλις αρχίσει… Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας. Λέτε να δούμε άσκηση με την… ιρανική Αεροπορία;

ΠΗΓΗ

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://nationalpride.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου