'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πειραματόζωα οι Έλληνες πολίτες..!!!!

--Κενά σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων εντοπίζει η Κομισιόν στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων μέσω γραμμωτού κωδικού (barcode)


--Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη...

Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων μέσω bar code ενέχει κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα και το προσωπικό απόρρητο του καταναλωτή. Όπως επισημαίνει σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη ο αρμόδιος Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της απάτης κ. Algirdas ?emeta: «Μολονότι ο στόχος της επιβολής φορολογικής νομοθεσίας είναι θεμιτός, προκύπτει το ερώτημα, εάν το προτεινόμενο σύστημα συμμορφώνεται προς τις αρχές της ανάγκης και της αναλογικότητας όσον αφορά στον επιδιωκόμενο στόχο, ιδίως εφόσον το προτεινόμενο σύστημα συνεπάγεται τη λήψη αυτοματοποιημένων αποφάσεων σχετικά με πρόσωπα στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα, όπως τεχνικές διαμόρφωσης χαρακτηριστικών, οι οποίες μπορεί να επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τον αρχικό, νόμιμο σκοπό και να τα επεξεργάζονται».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται.

Επιπλέον, στην απάντησή της η Επιτροπή δηλώνει ξεκάθαρα τον προβληματισμό της για το σύννομο του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού νομικού μέτρου. Και τα δύο είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των αρχών της προστασίας των δεδομένων.

Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη παρόμοιων συστημάτων σε κράτη μέλη βάσει των οποίων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε: «Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει απερίσκεπτα και βιαστικά ένα εισπρακτικό μέτρο χωρίς να υπολογίζει βασικά θέματα προστασίας του καταναλωτή, όπως το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του. Κάνει πειραματόζωο τον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει το παραμικρό δεδομένο από την ευρωπαϊκή εμπειρία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου». 


ΠΗΓΗ:   http://sarotiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου