'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο αλλά τα κακά πάνε παντού!!!!

Από την γέννηση του κόσμου, το καλό βρίσκει απέναντί του το κακό. Από τις πρώτες στον κατάλογο, η βιβλική Εύα, που ξεγέλασε τον Αδάμ, εξορίζοντας για πάντα τον άνθρωπο από τον παράδεισο και η Δαλιδά, που αφαίρεσε με δόλο τη δύναμη του Σαμψών, οδηγώντας τον στο θάνατο. Αδίστακτα, τολμηρά και πανέξυπνα, τα κακά κορίτσια υποστηρίζουν, πως «δεν έχει καθόλου πλάκα να είσαι καλός», διότι «τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο αλλά τα κακά πάνε παντού»!

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιες δεκατρείς

Από την εποχή των Edith Piaf, Simon de Beauvoir, Francoise Sagan και Janis Joplin τα «κακά κορίτσια» ξεσπούν, απαιτούν, βρίζουν, πίνουν, προκαλούν και έρχονται αντιμέτωπα με το κοινωνικό καταστημένο. Βέβαια, το μοντέλο αλλάζει, σύμφωνα με τις εποχές.
Οι ιδεολογικές ρίζες των αντικομφορμιστριών των ‘70s & ‘80s αντικαταστάθηκαν τις επόμενες δεκαετίες από ένα νέο φαινόμενο: τη showbiz. Τα ξεσαλώματα της Paris Hilton και της φιλενάδας της Britney Spears, ένα πραγματικό ναυάγιο της ζωής! Οι αυτοκαταστροφικοί έρωτες της Kate Moss, τα βίαια ξεσπάσματα της Naomi Campbell, το πέρασμα της Nicole Richie από τη φυλακή, το μπες & βγες της Lindsay Lohan στις κλινικές αποτοξίνωσης, η προκλητική συμπεριφορά της AmyWinehouse, το μηδενιστικό lifestyle της Courtney Love, τα άπειρα τατουάζ της Angelina Jolie, οι ακραίες ερωτικές προκλήσεις της Madonna, όλα τους μοιάζουν απίστευτα επιφανειακά και ματαιόδοξα, αν τα συγκρίνει κανείς με το μέγεθος της ουσιαστικής λάμψης των προκατόχων τους.
Αλλά ας μην βιαστούμε, να τις κατηγορήσουμε. Γιατί και αυτές, ως παράγωγα της εποχής τους, απλά πιστοποιούν τα νέα ήθη και έθιμα. Τελικά, αφού τα κακά κορίτσια δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, τι φταίει και τα τελευταία χρόνια τα «κρούσματα» έχουν αυξηθεί; Μπορεί κανείς να μιλήσει για μια νέα μόδα, μια παγκόσμια τάση; Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
α) είναι λάθος να τους δώσουμε μεγαλύτερη αξία, απ’ όση τους αρμόζει και…
β) σίγουρα πρόκειται για ένα φαινόμενο με κοινωνική χροιά, άλλωστε, όπως αναφέραμε, αντικατοπτρίζει τα ήθη και έθιμα των καιρών που ζούμε. Βέβαια, το να το αποδώσει κανείς μόνο στην ελευθεριότητα των σύγχρονων ηθών, είναι μια επικίνδυνα εύκολη προσέγγιση. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ξεμπλέξουμε λιγάκι το κουβάρι.

Here comes the bitch

Ο νεοφεμινισμός στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκλείδωσε το «κουτί της Πανδώρας», καθώς για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το πρότυπο της «χειραφετημένης σκύλας». Π.χ. ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία τη χρονιά του 1998 ήταν αυτό της Elizabeth Wurtzel, με τον τίτλο “Bitch, Inpraise of difficult women” (ελληνιστί, «Σκύλα»).
Πρόκειται για τη συγγραφέα του «Prozac Nation», ένα βιβλίο – μπεστ σέλερ για τη σύγχρονη γενιά των αμερικανών, που μεγαλώνει με αντικαταθλιπτικά χάπια. Χολωμένη νεοφεμινίστρια ή διορατικός νους, η Wurtzel έγινε διάσημη, μολονότι πλήρωσε ακριβά το τίμημα της δόξας της, κάνοντας από την εφηβεία της απόπειρες αυτοκτονίας, μπαινοβγαίνοντας σε κλινικές αποτοξίνωσης και καταναλώνοντας τόνους Prozac.
Επιστρέφω στο concept του βιβλίου: εστιάζει στην ανάγκη αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να είναι εξίσου ελεύθερες κοινωνικά με τους άντρες, δικαιολογώντας έτσι την δημιουργία της γυναίκας bitch, μιας και ο φεμινισμός απέτυχε να φέρει την ισότητα. Εν τέλει, η Elizabeth Wurtzel ήταν απλά ο προπομπός, καθώς το βιβλίο της πυροδότησε το ενδιαφέρον των περιοδικών και γενικότερα των media για τα bad girls.
Κανάλια και περιοδικά, δημιούργησαν ένα νέο είδος εξάρτησης στο κοινό, αρχικά προωθώντας την «ηδονή της κλειδαρότρυπας» και στην πορεία αναγορεύοντας τις Britney, Kate, Lindsay και λοιπές «ακόλαστες» σε «ηρωίδες» του σύγχρονου lifestyle, αγνοώντας, δυστυχώς, τους σημαντικότατους κινδύνους, για την σωματική και ψυχική υγεία. Με τέτοια πρότυπα, το λιγότερο, που μπορεί να περιμένει κανείς, είναι μια θέση σε κλινική αποτοξίνωσης! Ένας γυαλιστερός, θελκτικός κόσμος, τόσο εύθραυστος, που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή …βλέπε Britney Spears.

Bad girls don’t cry

Paris Hilton, Lindsay Lohan και Nichole Richie συγκαταλέγονται στις επώνυμες, που πέρασαν τις πόρτες αστυνομικών τμημάτων, συνήθως για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Φαίνεται όμως, πως ούτε της φυλακής τα σίδερα, μπορούν να τις λυγίσουν! Είναι πράγματι εντυπωσιακό, το πώς ανέβασε τις «μετοχές» της η διάσημη κληρονόμος Paris Hilton, κάνοντας τα media να ασχολούνται νυχθημερόν με την 22ημερών φυλάκισή της.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το γνωστό supermodel Naomi Campbell. Μολονότι κλήθηκε να πληρώσει τον κακό της χαρακτήρα, καθαρίζοντας για 15 ημέρες τουαλέτες σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, κατά την έξοδό της πόζαρε στα περιοδικά με φόρεμα του Azzedine Alaia! Ακόμα ένα κακό κορίτσι, που πολλαπλασίασε τη λάμψη (και τον τραπεζικό του λογαριασμό) με ένα σκάνδαλο είναι η KateMoss. Οι φωτογραφίες της να σνιφάρει κοκαΐνη μέσα σε ένα studio ηχογράφησης, παρέα με τον drug addict πρώην σύντροφό της Pete Doherty, έκαναν το γύρο του κόσμου και της στοίχισαν σε φήμη και χρήμα, αλλά μόνο προσωρινά. Την επόμενη σεζόν, τα media της έδωσαν συγχωροχάρτι και επανήλθε δριμύτερη, κλείνοντας νέα συμβόλαια πολλών μηδενικών στο χώρο της μόδας. Στη μουσική σκηνή, η Amy Winehouse διαθέτει πραγματικό ταλέντο… στην αυτοκαταστροφή! Εξαιρετική φωνή, εκρηκτικό ταμπεραμέντο και σέξι attidute που «πάνε πακέτο» με μια άστατη ζωή, εξαρτημένη από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το ειρωνικό είναι πως, ενώ έγινε γνωστή με το άλμπουμ «Rehab», η ίδια δεν δείχνει καμία διάθεση να αποτοξινωθεί. Αλλά και στο παρελθόν, γυναίκες με παγκόσμια ακτινοβολία υπερασπίστηκαν με πάθος τον τίτλο της στρίγγλας.
Για τα βίαια ξεσπάσματα και τις ιδιοτροπίες της Elizabeth Taylor έχουν χυθεί τόνοι μελάνι. Η Betty Davis είναι η πρώτη ηθοποιός, που πολέμησε την Warner· επιδιώκοντας να παίξει ρόλους παλιογύναικων, δε δίστασε να ασχημύνει, καταρρίπτοντας το ταμπού της ομορφιάς και λάμψης των σταρ της ασημένιας οθόνης. Στην ιστορία έχει μείνει και η φράση της Arletty, γνωστής γαλλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας που φυλακίστηκε, γιατί κατάδιάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου σύναψε σχέση με γερμανό αξιωματούχο: «μπορεί η καρδιά μου να είναι γαλλική αλλά ο πισινός μου είναι διεθνής!» Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια υπερεκτιμημένη ιστορία, που πρέπει να περνάει από το φίλτρο της απομυθοποίησης.
Οk, τα κακά κορίτσια είναι γοητευτικά, όσο είναι και τα κακά αγόρια.

Οι πρώτες διδάξασες

  • Janis Joplin: Μία και μοναδική. Στα χνάρια της βαδίζουν οι σύγχρονες «αντάρτισσες» της μουσικής σκηνής, όπως η AmyWinehouse.
  • Brigitte Bardot: Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα! Πρόσωπο αγγέλου και κορμί πλασμένο για αμαρτίες, σύμβολο του σεξ και πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης.
  • Fhoolan Devi: Iινδή αντάρτισσα, ανέβηκε στα βουνά για να γλιτώσει από την σεξουαλική κακοποίηση του κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερου συζύγου της. Ονομάστηκε «βασίλισσα των ληστών» ενώ αργότερα νομιμοποιήθηκε πολιτικά, μπαίνοντας και στη Βουλή.
  • Francoise Sagan: Εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής διανόησης, έβριζε, έπινε και πήγαινε με γυναίκες, από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου!
  • Edith Piaf: Εκτός από τη μαγική της φωνή, είχε και ταλέντο και στην υπερβολή: ερωτευόταν, μισούσε, έπινε, έκλαιγε, όλα στο maximum!

Οι μετανοούσες

  • Madonna: «Μαμά» των κακών κοριτσιών στα 80s, ιέρεια των ερωτικών προκλήσεων (άλμπουμ “Sex”) και πρώην σύζυγος του κακού παιδιού του Χόλιγουντ, SeanPenn. Τώρα φρονίμεψαν και οι δύο!
  • Nicole Richie: Η εγκυμοσύνη της την ανάγκασε να πει αντίο στο πρότυπο της ανορεξίας.
  • Angelina Jolie: Ο γάμος με τον Brad Pitt και η μητρότητα την επανέφεραν στον ίσιο δρόμο· τέρμα τα τατουάζ και οι λεσβιακές ανησυχίες!
  • Juliet Lewis: Απέκτησε συγκρότημα και έγινε καλό κορίτσι, υιοθετώντας ένα πιο ήπιο ροκ lifestyle.

Οι ελληνίδες

  • Σωτηρία Μπέλλου: Αγωνίστηκε με το Ε.Α.Μ., έριξε βιτριόλι στον άντρα της, έκανε φυλακή, ήταν δηλωμένη λεσβία. Θέλετε κι άλλα;
  • Έλενα Ναθαναήλ: Έκανε παιδί εκτός γάμου -μια γενναία για τα χρόνια της απόφαση.
  • Ζωή Λάσκαρη: προκλητική και ατίθαση, το πρότυπο του κακού κοριτσιού στις παλιές ελληνικές ταινίες.
  • Μελίνα Μερκούρη: Ιδεολόγος και αντικομφορμίστρια, πάλεψε για τα ιδανικά της αψηφώντας την καλή της καταγωγή εγγονή του δημάρχου Αθηναίων και κόρη υπουργού.
  •  
  • http://www.dailyfucks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου