'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τα σενάρια για τις περικοπές επιδομάτων

Σ
ε «τροχιά» ρήξης βρίσκονται οι σχέσεις ΑΔΕΔΥ και κυβέρνησης αυτή τη φορά για το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι συνεπάγονται περικοπές μισθών και επιδομάτων σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.

Στον αρχικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν τα επιδόματα που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου και ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή


Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο «όχημα» παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, λόγω του μνημονίου.

Απαίτησε να γίνει άμεσα διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διευκρίνισε ότι στόχος της ΑΔΕΔΥ είναι ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στον βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς. 

Στελέχη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι δεν θα αποδεχτούν μια διαδικασία διαβούλευσης και «διαλόγου» που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις. «Αν δεν μας γνωστοποιήσει η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο βασικός μισθός και ποιο θα είναι το σύνολο των κονδυλίων για τις μισθολογικές δαπάνες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχουμε αντικείμενο συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο», αναφέρουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, που προετοιμάζονται για να παρουσιάσουν τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου τις θέσεις τους για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Παράλληλα την Πέμπτη 7 Οκτώβρη η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία με αιτήματα οικονομικά και θεσμικά με κεντρικό σύνθημα «Να ακυρώσουμε το Μνημόνιο». 

«Κλειδί» του διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτελέσει ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου. Η ΑΔΕΔΥ προτείνει τα 1.300 ευρώ, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν προτάσεις που τοποθετούν τον αρχικό μισθό 1.100 ευρώ σε μία προοπτική εξίσωσης με τον ιδιωτικό τομέα.
Στον αρχικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν τα επιδόματα που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή.

Κριτήρια
 
Κυβερνητικός στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού μισθού που θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης. Το επίδομα θέσης θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και θα καταβάλλεται με αντικειμενικά κριτήρια. 


Μόνο για επιδόματα δαπανήθηκαν περίπου 7,1 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 18,6 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των μισθολογικών δαπανών για το 2009. Οι δημόσιοι υπάλληλοι (υπουργεία και ΝΠΔΔ) λαμβάνουν περίπου το 50% των επιδομάτων, περίπου 3,7 δισ., και ακολουθούν οι στρατιωτικοί με 2,2 δισ. σε επιδόματα και οι γιατροί του ΕΣΥ με 735 εκατ. ευρώ. 

Τις μικρότερες αποδοχές, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (1.260 ευρώ). Ο μέσος όρος των αποδοχών στα περισσότερα υπουργεία κυμαίνεται κοντά στα 1.500 ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών εκτινάσσονται οι μεικτές αποδοχές των νεοεισερχομένων στα 2.309 ευρώ. 

Ειδικά επιδόματα
Τα σχέδια για τις περικοπές 
 
Το νέο μισθολόγιο θα φέρει περικοπές σε ειδικά επιδόματα, αμοιβές επιτροπών και πλασματικές υπερωρίες. Ειδικότερα προβλέπει την κατάργηση διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκ. ευρώ ετησίως. 

Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και θα υπάρχει έλεγχος στη σύνθεση των επιτροπών και εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. 

Οι συζητήσεις με την τρόικα
Εφαρμογή σε όλους τους υπαλλήλους 
 
Ζητούμενο του νέου μισθολογίου είναι και το εάν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στους νεοεισερχόμενους ή στο σύνολο των υπαλλήλων. Σε συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το καλοκαίρι, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν τον προβληματισμό να ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο από τους νεοεισερχόμενους, φοβούμενοι ότι η ενσωμάτωση των επιδομάτων θα αύξανε το τελικό κόστος των μισθολογικών δαπανών. 

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ικανοποιώντας παράλληλα τη συνθήκη που αφορά τη σταδιακή εξίσωση των βασικών μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ψαλίδα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων της ίδιας βαθμίδας είναι 38,7%, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες περικοπές στους νεοεισερχόμενους στον δημόσιο τομέα. 

http://dete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου