'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Σκάσε και πλήρωνε! Τέσσερις μήνες με το χέρι στην τσέπη

Κάθε μέρα με το χέρι στην τσέπηΤο παλιό από το αυτί και στο δάσκαλο, έγινε από το αυτί και στον έφορο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι οικονομικά δραματικοί για όλους. 

Εκατομμύρια Έλληνες θα είναι καθημερινά με το χέρι στην τσέπη. Μια τσέπη, που από άδεια και μπαλωμένη, πρέπει να γεννήσει χρήματα για να αντεπεξέλθει καθένας στις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνον από το μνημόνιο, αλλά και από αυτό που αποκαλείται καθημερινότητα.

Μόνον που...

πρόκειται για μια δυσβάστακτη καθημερινότητα, καθώς τα μπιλιετάκια από την Εφορία εχουν γεμίσει και θα γεμίσουν και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τα γραμματοκιβώτια των φορολογουμένων.
Κουράγιο να έχουμε και χρήματα για να πληρώσουμε ένα κάρο υποχρεώσεις.


Τα θέλετε σε σούμα… Περίπου 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή σε τρεισήμισι μήνες από τώρα.
Το θέλετε μήνα μήνα… Κάπου 8 δισ. και κάτι από τώρα έως το τέλος του έτους, κάθε μήνα.


Τόσο έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο για να πιάσει τους στόχους του.
Ποιοι θα είναι οι τροφοδότες λογαριασμοί στα κρατικά ταμεία;
Κυρίως τα εναπομένοντα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, το ΕΤΑΚ του 2009, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010, η έκτακτη εισφορά για μεγάλα ακίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις ή περικοπή εσόδων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.


Τα τέλη κυκλοφορίας


Αν νομίσατε ότι θα επιστρέψετε στα τέλη κυκλοφορίας του 2008 και θα τη βγάλετε όπως τότε με λιγότερα χρήματα είσαστε γελασμένοι.
Μπορεί -κατά το επικρατέστερο σενάριο- να επιστρέψουμε στα τέλη κυκλοφορίας του 2008, αλλά να μην πάρουν… κι αυτά το κάτι τις τους επάνω, σαν να λέμε τιμαριθμική αναπροσαρμογή και σε στρογγυλοποίηση ένα 15% κατά μέσο όρο;
Θα το πάρουν και θα το παραπάρουν…


Τα νέα τέλη κυκλοφορίας λοιπόν θα υπολογίζονται βάσει της 1ης άδειας κυκλοφορίας, του κυβισμού αλλά και των εκπομπών ρύπων.


Για το 2011 στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζονται βάσει του κυβισμού του κινητήρα, ενώ όσα ΙΧ ταξινομηθούν μετά την 1η/1/2011 τα τέλη θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα.


Τι θα πληρώσει ο καθένας;


Οι χρεώσεις στην πρώτη κατηγορία, που αφορά τα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν, ως βάση θα ληφθούν τα τέλη του 2009 τα οποία κυμαίνονταν από 18 έως και 580 ευρώ.


Αυτά βέβαια, όπως είπαμε, αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 15% και θα διαμορφωθούν από 21 έως και 667 ευρώ.


Οι χρεώσεις στη δεύτερη κατηγορία όπου και ανήκουν τα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η/1/2011 ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα και θα κυμαίνεται από 0,50 έως 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο ρύπων που εκπέμπει ο κάθε κινητήρας…


Κάπως κερδισμένοι από το χαράτσι που πλήρωσαν για φέτος θα είναι οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων με μεγάλους κινητήρες.
Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει πως θα εισπράξει περίπου 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα αφορούν την αύξηση του 15% που θα επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες.


Τα «πράσινα αυτοκίνητα» με χαμηλούς ρύπους, από 1.1.2011 προβλέπεται για κινητήρες που εκπέμπουν από 101 έως και 150 γρ. ανά χλμ., η χρέωση να είναι 1 ευρώ ανά γραμμάριο. Τα ΙΧ με κινητήρες που εκπέμπουν από 151 έως και 200 γραμμ. CO2 ανά χλμ. να είναι με χρέωση 1,5 ευρώ ανά γραμμάριο, όσα εκπέμπουν από 201 έως και 250 γραμμ. CO2 ανά χλμ. να καταβάλλουν 2 ευρώ και ΙΧ με κινητήρες που εκπέμπουν πάνω από 250 γρ. CO2 ανά χλμ. να πληρώνουν 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο.


Τα εκκαθαριστικά


Μέσα Σεπτεμβρίου και η ΓΓΠΣ έχει ταχυδρομήσει μέχρι τώρα μόλις 8 παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ενώ αποστέλλει σε φυσικά πρόσωπα, που πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο, το ειδοποιητήριο με τη δεύτερη δόση έως τέλος Σεπτεμβρίου. 


Τα ίδια ισχύουν και για εκείνους που πλήρωσαν την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς, εφόσον ειλικρινείς όντες δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, λες και το να βγάζει κάποιος τίμια και να δηλώνει μεγάλο εισόδημα είναι «έγκλημα» και πρέπει να είναι δαχτυλουκτούμενος, όπως θα έπρεπε να είναι ο «διπλανός» του που βγάζει το ίδιο ή και παραπάνω εισόδημα αλλά δηλώνει 30-40.000 ευρώ ετησίως για τα μάτια… της εφορίας. Μέσα Σεπτεμβρίου λοιπόν και δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες 400.000 ήταν «ξεχασμένες» στα συρτάρια των ΔΟΥ.

Δείτε τι προκύπτει από τις 8 παρτίδες εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί και αντιλαμβάνεστε ποιοι και πόσα θα πληρώσουν (σ.σ.: Και μάλιστα εφάπαξ πλέον χωρίς δικαίωμα δόσεων) για περίπου άλλες 8 παρτίδες που θα πρέπει να ταχυδρομηθούν.

 Περαίωση

 
 Στη λύση της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις οδηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο για να στηρίξει τα έσοδα.


Τι θα εισπράξει ή τι εκτιμά ότι θα εισπράξει; Από την περαίωση των 2,4 εκατομμυρίων ανέλεγκτων υποθέσεων εκτιμούν ότι τα έσοδα μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Από την περαίωση των 1,3 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων υποθέσεων εκτιμάται να εισπράξει 8 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι εισηγμένες στο Χ.Α.

Στη ρύθμιση σκέπτονται να μην ενταχθούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη βεβαιωθεί έναντι φοροφυγάδων, όπως για παράδειγμα των γιατρών του Κολωνακίου ή των μεγαλοδικηγόρων.

http://www.paraskevi13.com/?p=12580
http://lamogios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου