'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αυξάνονται οι υπέρβαροι Έλληνες

«Το 33% των ενήλικων ανδρών και το 28% των ενήλικων γυναικών στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι και από αυτούς το 10% περίπου είναι νοσογόνα παχύσαρκοι και χρειάζονται κάποια μορφή χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας τους.

Ωστόσο, υπάρχει αναστολή των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας...
σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας, γιατί το κόστος των υλικών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ από το πραγματικό κόστος μιας ασφαλούς λαπαροσκοπικής επέμβασης. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί να χειρουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων για εγχείρηση παθολογικά παχύσαρκων».

Τα παραπάνω επισήμανε ο
στρατιωτικός ενδοκρινολόγος, Σιδέρης Δελαρούδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το «23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων» στη Θεσσαλονίκη (4-6/11).

Σημείωσε δε πως «ένα στα 10 άτομα που πάσχουν από νοσογόνα παχυσαρκία, χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της, έχουν καλύτερα αποτελέσματα από ότι οι ανοιχτές επεμβάσεις» και κατέληξε σχολιάζοντας: «Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα, κοινωνικό και εθνικό, που δεν του έχουμε δώσει όμως το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη - πανευρωπαϊκά- σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που έχει ως φυσικό επακόλουθο την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας και στους ενήλικες.

Η αλλαγή προς το χειρότερο των διαιτητικών μας συνηθειών και η απομάκρυνση μας από τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, επιδρούν ασφαλώς αρνητικά και διογκώνουν το πρόβλημα».


Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Από την πλευρά του
ο αρχίατρος -χειρουργός Κωνσταντίνος Μηλιάς, ανέφερε: «Αναπόφευκτα το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει ενσκήψει και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία για την επίπτωση της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας σ' αυτές. Το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ένστολου προσωπικού όλων των κλάδων δεν ασκείται επαρκώς, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο οι υπέρβαροι, κατ' αρχήν, να αυξάνονται». Και συμπλήρωσε: «Πάντως, στις ένοπλες δυνάμεις τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι μικρότερα στους μόνιμους στρατιωτικούς, διότι κάθε χρόνο ελέγχονται οι ανθρωπομετρικές τους παράμετροι, ενώ είναι μεγαλύτερα στους στρατευμένους, διότι το πρόβλημα ξεκινά ήδη από τη παιδική ηλικία».


(ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ – Της ΤΑΝΙΑΣ ΜΥΛΩΝΑ)
(Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.com/2010/11/blog-post_2861.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου